Župan Radimir Čačić poručuje Vladi: 'Ne štedite na novcu za EU projekte!' - Kanal 5

Župan Radimir Čačić poručuje Vladi: ‘Ne štedite na novcu za EU projekte!’

Varaždinska županija već dugo prednjači u korištenju novca iz europskih fondova. Vladina politika negativno utječe na dotok europskog novca, mišljenja je varaždinski župan Radimir Čačić.

Usvajanje rebalansa u Hrvatskom saboru pokazalo je što je presjek dubine krize ovog trenutka; 147 milijardi su troškovi, a 125 su prihodi, dakle 25 milijardi smo potonuli, a to je vrlo ozbiljan novac, tvrdi Čačić. Sve uštede koje je do sada hrvatska Vlada uspjela realizirati su 2 milijarde, dakle to je tek 10 posto od minusa.

Kako izači iz krize? Izaći iz krize možemo kao i svi drugi oduvijek, pojačanom gospodarskom aktivnošću s više dodane vrijednosti da bi one dugove koje ćemo sad stvoriti mogli sutra vratiti. Jedino što ne smijemo napraviti je da stanemo i plačemo. To u prijevodu znači da se investicijska aktivnost u Hrvatskoj, a ona se u Hrvatskoj sastoji od 80 posto europskog novca, a tek 20 posto je hrvatski novac, i tako je već zadnje tri godine,

To je dobro jer pokazuje da smo pokrenuli europske projekte, ali je loše jer pokazuje da mi svoga novca realno nemamo, i to su činjenice. To znači, i to je Vlade deklarativno istaknula, ali ne provodi, da jedino što ovoga trenutka nikako ne smijemo zaustaviti i na čemu ne smijemo štedjeti su projekti financirani europskim novcem.

Zašto? Jer na samo 20 posto našeg novca imamo 100 posto financirane projekte, zapošljavamo ljude, ostvarujemo prihod od PDV-a, i zato se na tome ne smije štedjeti.

A sto se dogodilo? Jedino na čemu Vlada ovoga trenutka stvarno zakida je europski novac. Mi to jako dobro znamo jer smo mi županija koja prema službenim podacima najviše koristi europski novac. Ne isplaćuju nam europski novac na koji imamo pravo i ne otvaraju natječaje da bi radili daljnje projekte i da sufinanciraju preko Ministarstva regionalnoga razvoja komponentu koju država treba dati.

Preko 20 milijuna Kuna ovog trenutka čekamo da se otvori da možemo raditi. A to se odnosi na projekte; kompletne Varaždinske toplice čekaju, a tu je i cijeli niz projekata u obrazovanju.

Moj stav i jasna poruka Vladi je: “Ništa od toga nema nejasno, svi znamo što treba činiti, a vi činite upravo suprotno od onoga što trebate.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.