Znanstvenik IGOR ŠTAGLJAR Hrvatska je odbila financirati istraživanje lijeka protiv raka, a Trumpa je stigla božja kazna - Kanal 5

Znanstvenik IGOR ŠTAGLJAR Hrvatska je odbila financirati istraživanje lijeka protiv raka, a Trumpa je stigla božja kazna

U emisiji Hrvatske televizije ‘Nedjeljom u 2’ gostovao je znanstvenik i molekularni biolog Igor Štagljar, koji živi u Kanadi kao redoviti profesor na Sveučilištu u Torontu, a svjetski je priznati stručnjak na području proteomike, znanosti koja povezuje biologiju, kemiju i računarstvo.

Hrvatska je odbila financirati njegovo istraživanje lijeka protiv raka, a kako je rekao voditelju Aleksandru Stankoviću, zbog toga u Kanadi nije morao vući nijednog političara za rukav.

“Znanost u Kanadi je meritokratska, vode je i evaluiraju najbolji ljudi. Ako radite kompetitivnu svjetsku znanost, onda ćete sigurno biti priznati zbog toga i nitko vam neće zabiti nož u leđa i nitko vas neće odbiti za projekt koji bi jednog dana mogao rezultirati lijekom za jednog od najopasnijih karcinoma na svijetu, a to je karcinom pluća”, kazao je Štagljar.

Zatim je komentirao američkog predsjednika Donalda Trumpa koji se zarazio koronavirusom. Trump je jedan od najpoznatijih protivnika zaštitnih maski i često je u svojim istupima sarkastično govorio o virusu koji je napao cijeli svijet, a nedavno i njega.

“SAD je prema istraživanjima bila vodeća zemlja u borbi protiv pandemije. No vlada je totalno ignorirala virus, govorili su da je to neka blaga bolest. Sada imaju 20 posto svih zaraženih u svijetu, to je jako porazno. A što se tiče predsjednika Trumpa, on je okolo hodao bez maske i smijao se onima koji ih nose pa se zarazio. Mislim da ga je stigla božja kazna”, rekao je Štagljar.

Na pitanje kako mu je palo na pamet da aplicira u Hrvatskoj rekao je da se prije 3 godine djelomično vratio, na poziv kolege i velikog prijatelja Miroslava Radmana, direktora MedILSa.

“Ja stvarno obožavam Split i MedILS i nisam mogao odbiti taj poziv. Jedino što sam odmah rekao Miri da neću moći tamo provoditi jako puno vremena, maksimalno 2, 3 mjeseca na godinu. To mi je odobrilo moje sveučilište. Imam punu plaću.

I onda sam zbog dolaska u Hrvatsku odlučio prijaviti jedan projekt s našim Ministarstvom znanosti i trebalo im je 16 mjeseci da ga ocijene. Onda su zaključili da ja nisam dovoljno dobar. Da akademik Samardžija i ja koji smo napisali projekt nismo dovoljno dobri. Odbili su nam projekt i eto. Ja sam taj isti projekt predao kanadskoj vladi i oni su ga financirali prošle godine s 2,4 milijuna dolara”, istaknuo je.

Krajem godine i početkom sljedeće imat ćemo cjepivo, a sredinom 2021. već će dobar dio populacije biti cijepljen, rekao je Štagljar.

Leave a Comment

Your email address will not be published.