"Želim biti Ćilim Ribić, precjednik svih uhljeba" - Kanal 5

“Želim biti Ćilim Ribić, precjednik svih uhljeba”

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić i izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin, sudjelovali su u svojevrsnom sučeljavanju u televizijskoj emisiji ‘Poduzetnički mindset’ Saše Cvetojevića na N1 televiziji. Za naslov našeg teksta smo posudili naziv facebook stranice koja ironizira cijelu situaciju.

Dražen Oreščanin, jedan od troje osnivača i partnera u tvrtki Poslovna inteligencija, vodećeg implementatora analitičkih IT sustava u Hrvatskoj, a Vilim Ribić je osnivač Sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Budući da se već neko vrijeme lider Udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin i predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić prepiru u medijima i na društvenim mrežama o ključnim razlikama između privatnog i javnog sektora te tko zapravo “puni državnu blagajnu”, Saša Cvetojević pozvao ih je da u emisiji, koja promiče poduzetništvo i poduzetnički mindset, uživo sučele svoje stavove i objasne javnosti uzrok nesporazuma i sukoba.

U sinoćnjoj emisiji rasprava je bila žestoka. Oko nekih pitanja gosti su približili svoje stavove i naoko postigli suglasje, no na nekim se putovima jednostavno nikada neće susresti. Udruga Glas poduzetnika, naime, poziva javni sektor na solidarnost s privatnim sektorom, trenutno snažno pogođenim krizom uzrokovanom koronavirusom. Općenito, za spas gospodarstva u UGP-u predlažu različite modele: od toga da država smanji svoje troškove do toga da se iz javnog sektora iščiste pojedinci koji su ondje instalirani političkim putem, tzv. “uhljebi”, kao i da se smanji “masa plaća” u javnome sektoru. Solidarnost Oreščanin smatra ključnim porukom modernog europskog društva.

Najdugovječniji sindikalist Vilim Ribić, misli baš suprotno… Apele i poruke UGP-a smatra licemjernima, argumentirajući to tezom da najprije poduzetnici žele “manje države”, da im je najprije “država problem, a ne rješenje”, ali kada zagusti, traže pomoć te iste države.

Prema Ribiću, pojam solidarnosti nije upitan, no smatra da država može učiniti neke druge stvari da pomogne poduzetnicima, no nikako ne smije rezati plaće zaposlenicima u javnome sektoru. Nadalje, Ribić objašnjava da su javni sektor i privatni sektor u organskoj povezanosti i da je protiv umjetnih podjela po principu “tko je veća žrtva”, kakve se, kako kaže, plasiraju iz redova UGP-a.

Poduzetnici naprotiv, tvrdi Oreščanin, ne dvoje da je javni sektor potreban, ali u UGP-u se zalažu za to da se masa troškova i masa plaća u javnome sektoru smanji te da bude efikasniji. Oni koji rade dobro u javnome sektoru trebali bi biti nagrađeni, a “štetočine” bi trebale van. Ovakva država, prema mišljenju UGP-a, nije efikasna i nije dobra te će se oni kao udruga u svom programu i dalje zalagati za neku bolju Hrvatsku ili “Hrvatsku 2.0”.

U nastavku rasprave Oreščanin i Ribić dotakli su se pitanja parafiskalnih davanja, ponajprije prisilnih članarina u određenim komorama, transparentnosti države, veličine sindikalne imovine te su pokušali usuglasiti odgovor na pitanja tko zapravo puni državnu blagajnu i što država mora napraviti da nakon ove krize ne bankrotira.

Na samom kraju emisije Ribić i Oreščanin su se žestoko verbalno sukobili oko pitanja tko puni proračun.

– U trenutku kad je država zatvorila naše biznise, mi smo tražili da nam vrate dio od poreza koje smo uplaćivali godinama. Kakve veze klasa ima s tim? Pa mi vas hranimo – kazao je Oreščanin ističući da sav porez na dobit dolazi iz privatnog sektora te da je “tvrdnja da nije financiran od privatnog sektora drugi osnovne”.

– Vi nas hranite? Nas, koji stvaramo novu vrijednost svojim radom? Privatni sektor daje proizvodna dobra, javni sektor javna dobra. Ono što oni naručuju, što njima treba, dužni su platiti – odgovorio mu je Ribić optužujući ga da je interes poslodavaca oteti od države.

– I to sada kada treba nastupiti tržišna zona poslovanja. Sad oni i dalje traže novac i države. Ja ću se tome izrazito protiviti – rekao je Ribić. Oreščanin je naglasio da nisu za smanjenje plaća, nego smanjenje mase plaća.

– To znači da žele otkaze. Nećete u tome uživati – zaključio je Ribić.


Leave a Comment

Your email address will not be published.