ZDENKO ADROVIĆ Banke su spremne sudjelovati u obnovi gospodarskog rasta, moratoriji na kredite 9 mjeseci - Kanal 5

ZDENKO ADROVIĆ Banke su spremne sudjelovati u obnovi gospodarskog rasta, moratoriji na kredite 9 mjeseci

Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović objasnio je, gostujući u programu N1 televizije, hoće li banke vratiti moratorije na kredite zbog novog vala epidemije covida-19.

Adrović je konstatirao kako banke dijele sudbinu nacionalne ekonomije i nacije. Iz EU, međutim, stiže vijest o novim smjernicama na moratorije na kredite.

“Svi oni koji su zainteresirani, gospodarstvenici prije svega, neka prate mrežne podatke i vijesti svoje banke i bit će sigurno operativno obaviješteni što napraviti. Ono što danas znamo je da će sigurno biti moguće produljenje roka pojedinih dijelova moratorija do devet mjeseci ukupno, nažalost ne više. Vidjet ćemo koje su novosti, ali je svakako povoljnije nego što smo mislili.”, objasnio je Adrović.

Koliki je ukupan iznos kredita obuhvaćenih moratorijem u Hrvatskoj danas?

“Podaci su zapravo impresivni”, objasnio je Adrović, “Ako uzmemo cijeli gospodarski sektor, sve pravne osobe, tada je ukupan iznos kredita obuhvaćen dosadašnjim moratorijem 32,5 milijarde kuna, što predstavlja oko 30 posto kredita gospodarstva. Dakle, oko 30 posto kredita gospodarstva ne vraća se već sedam, osam mjeseci, a bit će i nešto dulje.

“Kod stanovništva je nešto manji iznos, on se kreće oko 7,2 milijarde, ali je broj građana koji su zatražili i kojima je odobren moratorij, naravno, bitno veći. Radi se o iznosu 40 milijardi kuna kredita koji je u stanju mirovanja”, kazao je Adrović.

Dalje je govorio o sigurnosti bankarskog sektora u Hrvatskoj u ovom trenutku:

“Mi u Hrvatskoj u tom smislu imamo jedan sjajan položaj, jer hrvatske banke skoro da su najbolje kapitalizirane u EU-u tim kapitalnim koeficijentom od praktično 25 posto. Od četiri jedinice novca, jedna potječe od kapitala. To bankama daje mogućnost da stvarno sudjeluju u obnovi zemlje, da tako kažem, u restoriranju gospodarstva. Kapital banaka i novac neće biti problem.”

“Banke su spremne sudjelovati u obnovi gospodarskog rasta”, podvukao je.

Leave a Comment

Your email address will not be published.