Završio moratorij na ovrhe, krenula prva faza naplata oko 150 tisuća ovrha - Kanal 5

Završio moratorij na ovrhe, krenula prva faza naplata oko 150 tisuća ovrha

Završio je moratorij na ovrhe. Građani najviše duguju financijskim institucijama, a najčešća dugovanja su za telekomunikacijske usluge s udjelom u ukupnom iznosu dugovanja oko 5%.

Dugovanja po osnovi režija, kao što su voda, plin, električna energija, dosežu udio od oko 1,6 posto, pri čemu udio dugovanja za električnu energiju i plin iznosi oko 0,6 posto od ukupnog iznosa, dok udio za vodu i komunalne usluge iznosi oko jedan posto.

Prema podacima Hrvatske javnobilježničke komore, javni bilježnici su za trajanja moratorija zaprimili oko 170 tisuća prijedloga za donošenje rješenja o ovrsi, a najviše ih se odnosi na dugovanja građana za utrošak vode, plina, električne energije te telefonske usluge.

No, kažu i kako je tu i znatan broj prijedloga koje podnose pravne osobe protiv pravnih osoba, odnosno poduzeća kojima druga poduzeća nisu platila isporučenu robu ili izvršene usluge.

Javni bilježnici su u razdoblju zastoja ovrha zaprimali prijedloge za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave, ali nisu donosili ni otpremali rješenja strankama.

Nastavak ovrha će se provoditi u tri faze – 19. listopada, 20. studenog i 20. siječnja.

Provedbu u tri faze nakon isteka zastoja predložilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave, a Hrvatska javnobilježnička komora je taj prijedlog dostavila na oko 320 javnobilježničkih ureda.

Savjetnica Uprave u Fini Vinka Ilak je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži prvog” istaknula da ih je u istom razdoblju lani zaprimljeno značajno više, oko 390 tisuća.

No, napominje da Fina tek treba početi zaprimati zahtjeve iz javnobilježničkih ureda, pri čemu procjenjuje, s obzirom na provedbu u tri faze, da će Fina do kraja godine zaprimiti oko trećinu prijedloga “nakupljenih” kod bilježnika.

Leave a Comment

Your email address will not be published.