ZAVRŠENI DANI OTVORENIH VRATA CENTRA ZA POSJETITELJE SKRIVENA DALMACIJA Crvenkrpica, Vuk, Bjelko, Gricko i Sivko zabavljali su najmlađe posjetitelje - Kanal 5

ZAVRŠENI DANI OTVORENIH VRATA CENTRA ZA POSJETITELJE SKRIVENA DALMACIJA Crvenkrpica, Vuk, Bjelko, Gricko i Sivko zabavljali su najmlađe posjetitelje

U sklopu Dana otvorenih vrata Centra za posjetitelje Skrivena Dalmacija u Dugopolju, mnogo znatiželjne djece posjetilo je centar i sudjelovalo u tematskim radionicama i čitaonicama namijenjenima upravo najmlađim posjetiteljima, te se družilo s autorima dječjih edukativnih slikovnica koje su također proizvod EU projekta Skriveni habitati.

Predstavljanje slikovnica bilo je izuzetno posjećeno, a o tijeku i inspiraciji za stvaranje dječjih slikovnica i atraktivnih likova djeci je govorila Iva Beljan iz tvrtke Culsperience / Recider projekt, glavna koautorica slikovnica, te je istaknula kako je rad na njihovom sadržaju imao svojih izazova, budući da je trebalo pomiriti edukativnu i zabavnu funkciju;

„Htjela bih tu istaknuti i ostatak vrijedne ekipe, autorice Vidu Ungar i Ivanu Kučinić, urednika Luku Jakopčića te ilustratoricu Ivu Muškić. A ne smijemo zaboraviti ni odličnog prevoditelja Branimira Romca, koji se morao hrvati s prijevodom stihova, u čemu se odlično snašao. Konkretno, radi se o pet slikovnica za djecu edukativnog karaktera u kojima je trebalo predstaviti biljne i životinjske vrste s područja Mosora. Među njima smo izabrali one vrste za koje smo smatrali da bi mogle biti zanimljivi protagonisti slikovnica. Tako imamo „male mosorske zmajeve“: guštericu Gogu i čovječju ribicu Bjelka, iz čijeg slučajnog susreta se rodi neočekivano prijateljstvo. 

Glavne likove druge slikovnice, sokoliće Sivka i Milu, upoznajemo kroz njihovo druženje i razgovor s endemskim biljnim vrstama, njihovim živopisnim prijateljima. U pratnji Gricke, vesele dinarske voluharice koja se zaputila vidjeti Staru maslinu, saznajemo mnoge šumske zanimljivosti. O povijesti mosorskog kraja pak saznajemo kroz priču Stare masline, živućeg svjedoka povijesti unazad više od 1500 godina. 

I za kraj, imamo neočekivani par suputnika, Vuka i zmiju Crvenkrpicu, koji su bili prvi i najlakši izbor za glavne likove, naravno, zbog asocijacije na priču o Crvenkapici. To dvoje slučajnih putnika pratimo kroz njihove pustolovine i nove spoznaje o svojoj okolini, ali i o sebi samima. Slikovnice ne samo da su bile jedan od najzabavnijih zadataka na kojima smo radili, već je ishod rada cijelog kreativnog tima na njima rezultirao onim najbitnijim: dječjim interesom, veseljem i novim bitnim saznanjima o svijetu koji ih okružuje. Vjerujem da je iskreni dječji pljesak na održanoj promociji bio šlag na torti cijelog ovog projekta svima koji su u njemu na neki način sudjelovali.”, rekla nam je Iva o radu na slikovnicama. 

„U okviru destinacijskog brenda Skrivena Dalmacija i projekta Skriveni habitati, aktivnost izrade ovih slikovnica je isprva i sama bila pomalo skrivena. Promatrajući kako je na kraju cijela edicija ispala, te kakve su reakcije posjetitelja, naročito onih najmanjih, možemo reći da je cijeli kreativni tim odradio odličan posao”, dodao je urednik izdanja Luka Jakopčić. 

Po završetku svake radionice i čitaonice djeca su primila prigodne brendirane darove poput slikovnica, majica, kapica i balona. Kroz provedbu svih aktivnosti Centra za posjetitelje Skrivena Dalmacija, kao što su edukativne radionice, škole u prirodi, stručna vođenja pa tako i čitaonice te predstavljanje slikovnica, cilj je kod svih posjetitelja, pa tako i onih najmlađih, razviti svijest o važnosti očuvanja prirodne baštine te tako u budućnosti osigurati održiv razvoj i turizam.

Leave a Comment

Your email address will not be published.