Zašto Hrvatska plaća najskuplje testove na koronavirus - 1500 Kuna? Njemačka 300 kuna, New York - besplatno! - Kanal 5

Zašto Hrvatska plaća najskuplje testove na koronavirus – 1500 Kuna? Njemačka 300 kuna, New York – besplatno!

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se jutros putem Facebooka na opravdane sve češće kritike u javnosti na cijenu testiranja na koronavirus u Hrvatskoj, a koju je teško pravdati i (o)braniti kad se usporedi, npr. s cijenama u Njemačkoj (300 Kuna) ili u New Yorku gdje je testiranje besplatno.

Beroš se jutros oglasio putem Facebooka te objavio da će država pokušati osigurati prihvatljivije cijene testiranja na koronavirus za građane kod kojih se simptomi bolesti nisu razvili, a sumnjaju na to da su zaraženi, te se žele testirati;

“Testiranje na Covid-19 za sve hrvatske građane, kod kojih prema procjenama liječnika postoje indikacije, u potpunosti je besplatno. U Hrvatskoj se koristi jedan od najboljih testova s vrlo visokim postotkom pouzdanosti. On jest nešto skuplji, ali važna nam je točnost rezultata. Za sve građane koji se, zbog svojih potreba, žele testirati, pokušat ćemo osigurati što prihvatljivije cijene testiranja.”, objavio je Beroš.

Jesu li testovi za građane u Njemačkoj i SAD-u manje pouzdani? Naravno da nisu jer se i u Njemačkoj i u SAD-u koriste najkvalitetniji testovi koji u kratkom vremenskom roku daju najpouzdanije rezultate.

Zato će prije će biti da u Hrvatskoj netko ‘covid profitira’, koristeći idealnu priliku za to. Zato treba odmah napraviti pouzdan test na ‘virus korupcije’, dakle provjeriti je li u pitanju infekcija tog virusa od kojeg vrlo ozbiljno boluje hrvatsko društvo, nažalost i provjereno teže i od njemačkog i od američkog. No, to nije posao epidemiologa, zar ne.

Leave a Comment

Your email address will not be published.