Započela obnova zgrade zagrebačke Gimnazije Tituša Brezovačkog - Kanal 5

Započela obnova zgrade zagrebačke Gimnazije Tituša Brezovačkog

Započeli su radovi na II. fazi obnove zgrade Gimnazije Tituša Brezovačkog koja je znatno stradala u prošlogodišnjem zagrebačkom potresu.

Riječ je o gotovo 400 godina staroj zgradi koja je sve do danas sačuvala svoju osnovnu tlocrtnu koncepciju, oblikovne i konstruktivne karakteristike arhitekture 17. stoljeća pa se smatra iznimno važnom urbanističkom, kulturnom i obrazovnom građevinom.

Zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević je na otvaranju radova obnove izjavila;

Okupili smo se kako bismo otvorili radove na II. fazi obnove, odnosno radove na cjelovitoj obnovi škole sukladno Zakonu o obnovi te drugim zakonskim propisima, a investicija iznosi gotovo 45 milijuna kuna. Nadam se da ćemo 1. rujna ovdje vratiti sve učenice i učenike, nastavno osoblje i ostale djelatnike kako bismo mogli nastaviti s odgojno-obrazovnim procesom na istoj razini kao i prije potresa, kazala je zamjenica Pavičić Vukičević.

Dodala je da se obnova ove starogradske ljepotice provodi u suradnji s Gradskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i prirode. 

Potres nas nije zaustavio, čak ni usporio! Upravo suprotno, s još većim žarom nastavljamo graditi i nadograđivati te unaprjeđivati odgojno-obrazovni standard u našem gradu, zaključila je zamjenica.

Ravnatelj Gimnazije Damir Jelenski je u prvome redu zahvalio Gradu Zagrebu i Gradskomu uredu za obrazovanje što su napravili sve da školu dovedu u prvobitno stanje.

Da podsjetimo, u zagrebačkome je potresu oštećeno 175 odgojno-obrazovnih objekata te su ovlašteni statičari u koordinaciji Gradskog ureda za obrazovanje i Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo upućeni na teren radi statičke procjene sigurnosti školskih i vrtićkih objekata odmah nakon potresa.

Od 175 oštećenih objekata, obnovljena su 162, a obnova preostalih 13 znatnije oštećenih, među kojima je i Gimnazija Tituša Brezovačkog je u tijeku.

Leave a Comment

Your email address will not be published.