Zakon o obnovi Zagreba u raspravi na izvanrednoj sjednici Hrvatskog sabora, a oporba iznosi brojne kritike - Kanal 5

Zakon o obnovi Zagreba u raspravi na izvanrednoj sjednici Hrvatskog sabora, a oporba iznosi brojne kritike

Na izvanrednoj sjednici Hrvatskoga sabora u raspravi je Zakon o obnovi Grada Zagreba, a saborska oporba iznosi brojne kritike na predloženi zakon kojim bi se trebala urediti obnova Zagreba i njegove okolice od posljedica razornog potresa koji ih je pogodio u ranim satima 22. ožujka.

Predloženi je zakon neambiciozan, cementira postojeće stanje, bavi se samo vraćanjem Zagreba u stanje prije potresa, ne razmišlja o tome kakav bi trebao biti za 10 godina, 20 godina, socijalni kriteriji nisu adekvatni, nije riješen položaj zaštićenih najmoprimaca koji će doslovno biti gurnuti na cestu, rekao je Peđa Grbin iz SDP-a.

A da Zakon nije provediv, te da u njemu ima puno spornih stvari, mišljenje je Anke Mrak Taritaš iz Glas-a, dok Marija Selak Raspudić iz Most-a poručuje da se zakonom stvara ozračje pravne nesigurnosti te se negiraju i preskaču postojeći zakonski propisi.

Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta je ključnim označio financiranje obnove, za koje pretpostavlja ni Vlada, ni Grad Zagreba nemaju dovoljno sredstava.

Zakon smo postavili na tri ključna stupa: političkoj uključivosti, Vlada je prihvatila više od 25 oporbenih prijedloga, transparentnosti i solidarnosti, rekao je Ivan Domagoj Milošević iz HDZ-a.

Dio oporbenih zastupnika prosvjedovao je zbog epidemioloških mjera koje je u utorak jednoglasno utvrdilo saborsko Predsjedništvo, a po kojima su maske obvezne, u Sabornici može biti najviše 41 zastupnik, rasprave su skraćene na deset minuta za klubove i pet za pojedinačne rasprave.

Zahvaljujem Predsjedništvu što su desetkovali zastupnike i što je skraćeno vrijeme za rasprave, ironizirala je Selak Raspudić.

Nedopustivo je da se zastupnici dijele na one prvog reda i one u sobi za služinčad, dodao je Željko Sačić iz Suverenista koji drži da nema razloga da se ne postupi kao na konstituirajućoj sjednici u srpnju kad su zastupnici mogli sjediti i na saborskim galerijama.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je kako je odluka Predsjedništva bila jednoglasna i utemeljena na Poslovniku sa željom da se što normalnije funkcionira i spriječi širenje zaraze koronavirusom.

Svi zastupnici mogu sudjelovati u pojedinačnoj raspravi, zamjenama, svaki zastupnik može pojedinačno govoriti, rekao je Jandroković i odbacio teze da se na taj način zastupncima žele zatvoriti usta.

Leave a Comment

Your email address will not be published.