Zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH - Kanal 5

Zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH

Zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH održane su u NSK-u. To je bila druga zajednička sjednica Vlade i Vijeća ministara u mandatu premijera Andreja Plenkovića. Na dnevnom redu bilo je niz zaključaka od zajedničkog interesa Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kojima će se dodatno unaprijediti bilateralni odnosi.

Zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH, započela je obraćanjem premijera Andreja Plenkovića članovima vijeća i predsjedateljici Borjani Krišto. Premijer je naglasio kako je zadovoljan kontinuiranim partnerstvom Hrvatske i BiH.

Veliko mi je zadovoljstvo da se danas održava treća zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade RH. Cilj ove sjednice je nastavak iskrenog, a rekao bih kontinuiranog i ustrajnog partnerstva Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u svim aspektima suradnje.

– Ovakve sjednice služe kao putokaz i okvir međuresornoj suradnji koja će se odvijati u razdoblju pred nama. Bosna i Hercegovina je naša prijateljska susjedna zemlja koju poštujemo. Poštujemo njen teritorijalni integritet, poštujemo njeno ustrojstvo, istaknuo je.

Plenković je naglasio kako je sjednica koncipirana u tri segmenta.

S te strane smo koncipirali današnju sjednicu u tri segmenta. Prvi je da snažno podržimo europsku perspektivu Bosne i Hercegovine. Druga tema je unaprijeđivanje gospodarske, prometne, energetske i prekogranične suradnje. Treća tema je stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine, rekao je.

Želimo da se naši povjesni, zemljopisni i prometni odnosi reflektiraju u dinamici naših političkih odnosa u vremenu izmjenjenih geopolitičkih okolnosti. Radi se na političkom jedinstvu i strateškom partnerstvu. U tom procesu je važno da se međusobno dobro razumijemo i podupiremo. Proces puta BiH u EU je bitniji nego ikad prije, naglasio je premijer.

Plenković je čestitao Bosni i Hercegovini na povijesno brzom izbornom i postizbornom procesu.

Želim vam čestitati, u ovih prvih pola godine, slijedom općih izbora koji su održani u BiH na brzom formiranju središnje vlasti, a isto tako i na razini entiteta i županija. Posebno na učinkovitosti rada Vijeća ministara kojim predsjedate gospođo Krišto, rekao je.

Pokazali ste po brojnošću sjednica i po točkama na dnevnom redu da ste vrlo ozbiljno prionuli reformskim naporima, dodao je Plenković.

Nakon sjednice predviđeno je potpisivanje sporazuma i izjave za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjedateljice Vijeća ministara Borjane Krišto.

Leave a Comment

Your email address will not be published.