Zagrebačka Skupština usvojila revidiranu mjeru roditelj odgojitelj - Kanal 5

Zagrebačka Skupština usvojila revidiranu mjeru roditelj odgojitelj

Nakon naloga Visokog upravnog suda Gradskoj upravi da preinači odluku o postupnom ukidanju mjere roditelj odgojitelj, Gradska skupština u četvrtak je usvojila revidiranu odluku po kojoj puna novčana pomoć korisnicima ostaje do 31. ožujka 2023., a onda se postupno smanjuje.

Tako će novčana pomoć za roditelje odgojitelje do 31. ožujka 2023. ostati na razini 65 posto prosječne bruto plaće u gospodarstvu u Zagrebu, potom će se od 1. travnja smanjiti na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj, a od 1. srpnja na 50 posto minimalne plaće.

Svi će korisnici, neovisno o tome je li dijete navršilo sedam godina ili nije, naknadu plaćati do 30. rujna, a nakon toga je gube oni čija su djeca starija od sedam godina.

Iako je revidirana mjera usvojena većinom glasova, koalicijski partner SDP ponudio je opsežno objašnjenje zašto ju podržavaju u revidiranom obliku, nakon što je Visoki upravni sud od gradske vlasti zatražio da se produži rok prilagodbe korisnika mjere.

Mi bi u stranci voljeli da se to vrijeme prilagodbe može produžiti, rekao je predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac dodavši kako su u SDP-u nakon rasprave, svjesni ograničenja, ipak odlučili podržati takav prijedlog. No, od gradskih vlasti očekuje značajnije kompenzacijske mjere. Razgovarat ćemo, u svakom slučaju želimo bolje kompenzacijske mjere, istaknuo je Gotovac.

Oporbeni zastupnici u raspravi su izrazili nezadovoljstvo revidiranom mjerom, a predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman siguran je da će odluka pasti na sudu.

Ocijenio je kako je revidirana odluka loš pokušaj prilagodbe presudi Visokog upravnog suda, a kompenzacijske mjere igrokaz, jer su prepisane sa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Zastupnik Domovinskog pokreta Igor Peternel smatra da Gradska uprava nije prilagodila odluku korisnicima i njihovim potreba, nego je odluka ideološki uvjetovana kako bi se zadovoljili birači koji su to od vlasti očekivali.

Zastupnik Stranke rada i solidarnosti Nenad Predovan rekao je da bi Gradska uprava roditeljima odgojiteljima trebala kompenzirati izgubljenu naknadu zapošljavanjem u gradskim ustanovama i poduzećima.

Grad Zagreb nije iskoristio puni potencijal za kompenzacije jer u svojim ustanovama i poduzećima ima oko 20.000 radnih mjesta. Predlažemo da Grad analizira koja bi radna mjesta mogla biti popunjena s korisnicima mjere roditelj odgojitelj, poručio je Predovan.


Uz program potpore za osposobljavanje ili samozapošljavanje roditelja odgojitelja, Grad najavljuje i kompenzacijske mjere. Najvažnija je ubrzana izgradnja kapaciteta vrtića te mjere namijenjene za povratak na tržište rada korisnicima mjere roditelj odgojitelj. Onima koji se odluče upisati neki od programa stručnog osposobljavanja koje nudi Pučko otvoreno učilište (POU), Grad će platiti dvije trećine cijene programa, ako polaznici završe program i steknu određenu kvalifikaciju.

U kontekstu činjenice da smo jučer predstavili čitav paket dodatnih kompenzacijskih mjera za korisnike mjere roditelj odgojitelj koje se tiču olakšavanja uključivanja na tržišt rada, htjela sam samo istaknuti, kako bi zastupnice i zastupnici imali punu informaciju, da od svih predstavljenih mjera, jedino ova zahtijeva zaključak Gradske skupštine Grada Zagreba. To je mjera koja se odnosi na potpore za očuvanje i razvoj obrtničkih djelatnosti, a mjere edukacije se odnose na naše gradske ustanove, Pučko otvoreno učilište i Plavi ured ZICER-a. Bilo bi dobro da danas cijeli paket mjera usvojimo, rekla je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Zagreba.

To nisu mjere koje bi mogle zadovoljiti potrebe korisnika, njihove djece, ako odluka bude izglasana u ovom obliku, a to znači da određen broj korisnika za godinu dana mora napustiti mjeru. Vrtići nisu izgrađeni, a te mjere ne mogu garantirati korisnicima zaposlenje. Kompenzacijske mjere ne mogu ponuditi nešto što korisnicima neće osigurati da se snađu kada se nađu u situaciji da moraju ili žele izaći iz ove mjere, naglasila je Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja.

Dodala je da vlast tvrdi drugačije.

Mi smo spremni ići na Visoki upravni sud i dokazivati zakonitost mjera. Opet će se raditi o testu razmjernosti. Tvrdimo da cijeli teret ove izmjene snose samo korisnici, istaknula je.

Leave a Comment

Your email address will not be published.