ZAGREB Zvonimir Šostar: Napravit ćemo mega cijepni centar na Velesajmu - Kanal 5

ZAGREB Zvonimir Šostar: Napravit ćemo mega cijepni centar na Velesajmu

U Zagrebu broj prijavljenih za cijepljenje uskoro prelazi 100.000 pa bi i sportske dvorane mogle uskoro postati punktovi za cijepljenje.

U Zagrebu su se liječnicima obiteljske medicine zasad prijavile za cijepljenje protiv koronavirusa desetak posto svih građana. Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” užurbano priprema drugu fazu cijepljenja na 18 punktova koji su zasad u većim prostorima zagrebačkih domova zdravlja, a na sedam je već organizirano cijepljenje za zdravstvene djelatnike primarne zdravstvene zaštite, kao i za privatne zdravstvene djelatnike te žurne službe.

“Također, još jedan punkt bit će u nastavnom zavodu na Mirogojskoj cesti. No, ne isključuju se ni sportske dvorane kao mjesta za cijepljenje stignu li veće količine cjepiva krajem ovog i početkom sljedećeg mjeseca”, kaže ravnatelj Zavoda dr. Zvonimir Šostar.

“Ovoga tjedna još cijepimo dio prve prioritetne skupine, i to zdravstvenih djelatnika koji su se kasnije javili za cijepljenje te one u domovima za starije, ali i docjepljuju se oni već cijepljeni jednom dozom. Od ponedjeljka krećemo s cijepljenjem građana starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika”, kaže voditeljica Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda prof. dr. Vanja Tešić.

Dodaje da Zagreb kasnije počinje s cijepljenjem druge prioritetne skupine starijih od 65 i kroničnih pacijenata jer još ima dosta i zdravstvenih djelatnika i zaposlenika socijalnih ustanova koji se žele cijepiti. Upravo je u tijeku i cijepljenje 150 ljekarnika te djelatnika nekih žurnih službi.

image

U Zagrebu se računa na 16.000 doza cjepiva AstraZenece/Oxford i Pfizera za početak cijepljenja idućeg tjedna. Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, u novoj pošiljci moguće je da će u Zagreb stići još dodatnih gotovo sedam tisuća AstraZeneca. Drugim riječima, moglo bi na raspolaganju biti oko 20.000 doza cjepiva.

U  svakom slučaju, velika “operacija cijepljenje” u gradu koji čini četvrtinu Hrvatske počinje sljedećeg tjedna, a u Nastavnom zavodu kažu kako jedina prepreka za uspješnu realizaciju mogu biti nedostatne količine cjepiva.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao je kako je 400 liječnika obiteljske medicine izrazilo volju da cijepe, te da će uz njih biti otvoreno još i 19 punktova.

Dodao je i da se već pripremaju za treću fazu cijepljenja te da je na sastanku s gradonačelnikom Milanom Bandićem dogovoreno da se napravi mega cijepni centar na Zagrebačkom velesajmu.

Uzeli bismo dva paviljona i uz pomoć liječnika, medicinskih sestara i tehničara cijepili bi smo 10.000 ljudi dnevno. U Zagrebu bismo mogli sve obaviti u roku od dva i pol-tri mjeseca, rekao je Šostar. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.