ZAGREB Sedam godina nije dolazio na posao, poslodavcu sad mora vratiti i platiti 137.000 eura - Kanal 5

ZAGREB Sedam godina nije dolazio na posao, poslodavcu sad mora vratiti i platiti 137.000 eura

Radnik sedam godina nije dolazio na posao pa sudskom odlukom poslodavcu mora vratiti i platiti ukupno 137.000 eura odštete, objavila je Danica.

Ante je bio zaposlen kao kućni majstor u domu za djecu na području Zagreba. Kako u domu nisu bili zadovoljni njegovim radom, više puta su ga upozoravali na to i tražili da se promijeni. No, umjesto da se korigira, radnik je tužio ustanovu u kojoj je radio tvrdeći da ga uznemirava i diskriminira.

Dogodilo se to još u studenom 2012. godine. Nakon toga Ante je prestao dolaziti na posao, a poslodavac mu je punih sedam godina, sve do prosinca 2019., isplaćivao punu plaću.

“Za vrijeme prekida rada, budući da je to zakonska obveza, dom za djecu mu je uredno isplaćivao plaću u iznosu na koji bi imao pravo da je radio. U tom razdoblju Dom je Anti na ime bruto plaće, darova za zaposlenike te jubilarne nagrade isplatio ukupno 897.705,03 kune”, navodi se u presudi.

Ante na koncu nije uspio “dokazati da ga je poslodavac uznemiravao na osnovi spola, diskriminirao, omalovažavao, podcjenjivao njegov rad te na razne načine navedene u predmetnoj tužbi povrijedio njegovo pravo na dostojanstvo”.

Drugostupanjsku i pravomoćnu presudu kojom se odbija njegova tužba Ante je dobio potkraj listopada 2019. godine, a na poslu se samoinicijativno pojavio početkom prosinca iste godine. No Dom mu je odmah uručio otkaz jer sedam godina nije dolazio na posao.

Ante je pak odmah podnio tužbu protiv njih tvrdeći da je otkaz nezakonit i traži da ga ipak vrate na posao. Postupak je u tijeku i još nije donesena presuda.

Kako Ante nije želio vratiti plaće koje je dobio u tih sedam godina, Dom je protiv njega digao tužbu. Sutkinja je ovih dana odlučila da Ante bivšem poslodavcu mora platiti više od milijun kuna, odnosno oko 137.000 eura: 119.000 eura za bruto plaće plus 18.400 eura naknade troškova.

Na to još idu i zakonske zatezne kamate koje teku od početka 2020. godine. Presuda je nepravomoćna i Ante se na nju može žaliti. Izgubi li, ukupna odšteta mogla bi doseći i 150.000 eura.

Leave a Comment

Your email address will not be published.