ZAGREB Pogledajte rendere gradskog projekta Paromlin, evo kako će izgledati - Kanal 5

ZAGREB Pogledajte rendere gradskog projekta Paromlin, evo kako će izgledati

Iako je jedan od glavnih simbola zagrebačke industrijske arhitekture, Zagrebački paromlin je nažalost napušten, neodržavan, kao i cjelokupna Paromlinska ulica.

Sam Paromlin je izgrađen 1908. godine, a njegovo trenutno loše stanje Grad Zagreb ubrzo planira promijeniti preko projekta obnove Paromlina pod projektnim nazivom “Gradska knjižnica Grada Zagreba i društveno-kulturni centar na lokaciji Paromlin”.

Projekt će biti vrijedan više od 80 milijuna eura, a trenutno je završen izvedbeni projekt te uskoro starta izrada studije izvodljivosti.

Kao što je vidljivo iz rendera, ali i poznato iz projekta, osvježeni Paromlin bi trebao imati dvije multifunkcionalne dvorane s 450 mjesta, prostor za izložbe te prostor za radionice pa će društveno-kulturni centar biti spreman za odvijanje kulturnih i edukacijskih sadržaja.

Foto: Grad Zagreb

Time bi se trebalo pokriti sve: od seminara, konferencija, radionica, predstava, koncerata te izložbi koje će moći organizirati javne ustanove, neprofitne organizacije, ali i predstavnici nezavisne kulturne scene, a otvorena će biti i domaćim i međunarodnim projektima.

Sama knjižnica će biti na više katova, a odjeli i sadržaji biti će namijenjeni različitim uzrastima.

Djeca i mladi će imati posebne prostore za njihovu namjenu, a osim knjižnice, očekivati će ih informativni, obrazovni, kulturni i drugi sadržaji.

Sve će biti, navodi Grad, popraćeno i ugostiteljskim sadržajima i izgradnjom suvremene podzemne garaže koja će imati i prostor za smještaj bicikala te električne punionice kako bi se na tom području poboljšala i prometna infrastruktura.

Izvođača radova trenutačno nema, ali Grad najavljuje kako će natječaj za istog uskoro krenuti.

Od ukupnog iznosa radova koji je ranije spomenut, 44 milijuna eura, Grad planira dobiti preko Eu fonda za razvoj urbanih aglomeracija dok bi ostatak trebao osigurati ili proračun ili niskokamatni zajam.

Leave a Comment

Your email address will not be published.