ZAGREB Otvoren je jubilarni 50. Animafest - Kanal 5

ZAGREB Otvoren je jubilarni 50. Animafest

 U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti gradonačelnik otvoren je Svjetski festival animiranog filma – 50. Animafest.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević tom prilikom istaknuo je da ovim obilježavamo izniman jubilej – 50. obljetnicu jedne od najznačajnijih, a po ugledu i odjecima u svijetu, možda i najznačajniju kulturnu manifestaciju u Hrvatskoj na koju je Grad Zagreb osobito ponosan.

Dodao je da je ovaj Festival mjesto radosnog susreta velike obitelji ljubitelja animacije i profesionalaca iz cijelog svijeta kojima je Zagreb i nakon pola stoljeća omiljeni festival animiranoga filma, a kojeg vole i autori i publika.

„Zagreb nije slučajno domaćin ovakvoga festivala jer je ipak sve započelo i prije njegova osnutka izvanrednim i inovativnim ostvarenjima tzv. Zagrebačke škole crtanog filma koja je dio povijesti svjetske animacije. Izniman broj ponuđenih radova na festivalu osigurat će i ove godine visoku razinu kvalitete programa i vjerujem da će brojni ljubitelji animacije rado pogledati raznovrsne programe.

Foto: Grad Zagreb

OvogodišnjI dobitnik nagrade za životno djelo je Nedeljko Dragić, svjetski majstor animacije koji je slavu zagrebačke škole crtanoga filma i hrvatske animacije pronio po čitavom svijetu. Ralf Griesen dobitnik je nagrade za doprinos proučavanju animiranog filma.

Uz uručenje nagrada za životno djelo i najbolju školu animacije, na otvorenju je prikazan i dokumentarni film „Grad animacije“ u čast polustoljetnoj povijesti festivala.

Leave a Comment

Your email address will not be published.