ZAGREB Otkriven mural pod nazivom „Nada“ posvećen integraciji izbjeglica - Kanal 5

ZAGREB Otkriven mural pod nazivom „Nada“ posvećen integraciji izbjeglica

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet je u društvu predstavnice UNHCR-a u Hrvatskoj Anne Rich, pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, zamjenice pučke pravobraniteljice Tatjane Vlašić i ravnateljice Festivala tolerancije Nataše Popović prisustvovao svečanom otkrivanju murala „Nada“ posvećenom integraciji izbjeglica.

Integracija izbjeglica jedno od prioritetnih područja zagrebačke gradske vlasti. Grad Zagreb je prva jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj koja je donijela Akcijski plan za integraciju tražitelja međunarodne zaštite i osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita za 2022. godinu kroz čiju su provedbu učinjeni značajni pomaci u integraciji migranata.

Mural „Nada“, na pročelju zgrade Slave Raškaj u Ilici 83, oslikao je street artist Boris Bare s ciljem osvještavanja zajednice o pravima i potrebama izbjeglica i stvaranja otvorenog društva dobrodošlice.

Foto: Grad Zagreb

„Nada je nešto što nas gura da ustrajemo u najtežim trenucima, što nam daje snagu, nešto zbog čega, u vremenima u kojima se i dalje vode besmisleni ratovi, vjerujemo kako možemo postići mir. Siguran sam kako će ovaj mural osnažiti cjelokupnu zajednicu i uljepšati ovaj kvart. Neka stoji kao jasan podsjetnik da je Zagreb otvorenih ruku i srca uvijek uz izbjeglice“, zaključio je Korlaet.

Mural je nastao uz podršku Grada Zagreba i UNHCR-a. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode pomogao je organizatoru u odabiru lokacije, a UNHCR je financijski podržao realizaciju.

Leave a Comment

Your email address will not be published.