ZAGREB Klimatski marš za 'manje rada na poslu, više rada na okolišu' - Kanal 5

ZAGREB Klimatski marš za ‘manje rada na poslu, više rada na okolišu’

“Klimatski marš” održan je u središtu Zagreba u organizaciji okolišne inicijativa Extinction Rebellion Zagreb kao reakcija na goruće pitanje klimatske krize, a sudionici su od Vlade zatražili okretanje obnovljivim izvorima energije. 

Marš je organiziran povodom Dana planeta Zemlje ispred HNK, potom je glasna povorka s transparentima i bubnjevima krenuli središtem Zagreba: Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana Jelačića i Praškom do Zrinjevca.

Sudionici su uzvikivali da sada žele klimatsku pravdu, da je jedina nada – klimatska pravda, a jedina solucija – revolucija te nosili transparente na kojima je pisalo: “Sustavne promjene – Ne klimatske promjene”, “ZA globalni mir – ZA klimatsku pravdu – ZA društvenu pravdu”, “Ne postoji zeleni kapitalizam”, “Manje rada na poslu – Više rada na okolišu – Skratimo radni tjedan”.

“Primarno želimo potaknuti građane da se oni sami uključe u rješavanje klimatske krize s obzirom na to da smo u zadnjem maršu imali zahtjeve za Vladu koje oni nisu ispunili”, izjavila je novinarima Magdalena Škoda iz inicijative Extinction Rebellion Zagreb i podsjetila je da su to bili zahtjevi da se proglasi klimatska kriza koja još uvijek nije u Hrvatskoj objavljena, te da se u školskom sustavu naglašava problem klimatske krize. Škoda je istaknula i kako su hrvatski znanstvenici objavili apel koji hrvatski političari vjerojatno nisu niti pročitali.

Sudionici marša bili su i aktivisti Zelene akcije i Greenpeacea.

“Treba nam brza energetska tranzicija jer je to jedini način i da dosegnemo energetsku neovisnost i izbjegnemo postojeće i buduće krize”, poručio je Tomac.

Direktor ureda Greenpeacea u Hrvatskoj i Sloveniji Zoran Tomić Hini je izjavio kako je “ova godina obilježena dvjema velikim krizama koje se tiču fosilnih goriva – a to je ovaj nesretni rat u Ukrajini i galopirajuće klimatske promjene koje nam već desetljećima pomalo dolaze glave”.

“Potrebna je radikalna promjena – moramo se okrenuti obnovljivim izvorima energije, pogotovo energiji sunca, a ne plinu, nafti i ugljenu”, poručio je Tomić.

Leave a Comment

Your email address will not be published.