Zagreb Classic 2022 - Vrhunska klasika pod vedrim nebom od 23. do 29. lipnja - Kanal 5

Zagreb Classic 2022 – Vrhunska klasika pod vedrim nebom od 23. do 29. lipnja

 U organizaciji Grada Zagreba te Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, u Zagrebu će se od 23. do 29. lipnja održati Zagreb Classic 2022. na Trgu kralja Tomislava.

Tijekom sedam dana, publika moći uživati svaki dan u vrhunskoj klasičnoj glazbi na otvorenom, s početkom u 21:00 sat. Uz izvođače iz Hrvatske, nastupit će i glazbenici iz Ukrajine, Francuske i Italije.

Program Zagreb Classica 2022. realizira se u suradnji s Gradom Zagrebom i nadležnim uredima, a gradonačelnik Tomislav Tomašević na predstavljanju programa je izjavio:

„Veseli me što ćemo umjetnicima vratiti publiku koja im je protekle dvije godine nedostajala s obzirom na to da će uz Tomislavac kultura opet živjeti i na brojnim otvorenim prostorima našega grada – od Ljetne pozornice Tuškanac, Klovićevih dvora do Ljeta u Muzeju suvremene umjetnosti. Ovogodišnji festival na Trgu kralja Tomislava otvorit će sezonu ljetnih pozornica, a posjetitelji Zagreb Classica imat će priliku uživati u besplatnim prvorazrednim glazbenim poslasticama – u izvedbama vodećih orkestara, dirigenata i solista koji će nas sve počastiti prekrasnom glazbom.“

Ovom prigodom, Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a je izjavila: „Ovogodišnji festival započinje koncertom ukrajinske solistice na violini Anastasiye Petryshak i orkestra Opere HNK u Zagrebu, a završava koncertom komornog orkestra Cameristi della Scala, kojeg čine glazbenici orkestra Teatro alla Scala iz Milana. Očekujem da će programi privući brojnu publiku, kako zbog pažljivo biranih sadržaja domaćeg i međunarodnog karaktera, tako i zbog divnog ambijenta i ugođaja Trga kralja Tomislava.

Foto: Grad Zagreb

U programu Zagreb Classica sudjelovat će i francuska kantautorica Joyce Jonathan u organizaciji Francuskog instituta čija je ravnateljica Estelle Halimi poručila:

“Francuska je, u okviru svog predsjedanja Europskom unijom, promicanje višejezičnosti postavila na sam vrh svojih prioriteta. Kako bi potaknuo učenje živih jezika, čija je raznolikost jedno od bogatstava koja obilježavaju Europu, Francuski institut u Hrvatskoj je, u suradnji sa svojim obrazovnim i europskim partnerima u Hrvatskoj, organizirao tijekom polugodišta veliko nacionalno višejezično natjecanje glazbenih spotova namijenjeno mladeži u Hrvatskoj.”

Ovaj projekt će se lijepo privesti kraju u nedjelju, 26. lipnja, u 20:30 sati kada će se na pozornici festivala Zagreb Classic i povodom Praznika glazbe dodijeliti nagrade pobjednicima koji su pokazali da najbolje znaju, s kreativnošću, prenijeti europske jezike.

“Francuski institut u Hrvatskoj, u suradnji s TZGZ, sa zadovoljstvom i ponosom dovodi mladu i talentiranu francusku pjevačicu Joyce Jonathan na njezin prvi koncert u Hrvatskoj. Uz prve pjesme koje su je učinile poznatom u Francuskoj i svijetu, kantautorica će predstaviti skladbe sa svog posljednjeg albuma „Les p’tites jolies choses“, rekla je Halimi.

Na ovogodišnjem Zagreb Classic festivalu će nastupiti i: Zagrebačka filharmonija, solisti i zbor Gradskog kazališta Komedija, Jazz orkestar Hrvatske vojske, dirigenti Marcello Rota, Paolo Spadara Munitta i Davor Dropuljić, sopranistica Cristina Mosca, skladatelj i glazbenik Tonči Huljić, i drugi.

Posebna će večer biti posvećena izvanrednom opusu i jubilejima skladatelja Alfija Kabilja koji je svojim glazbenim djelovanjem i svevremenskim mjuziklima obilježio glazbenu scenu i stvorio djela koja oduševljavaju generacije i generacije publike.

Leave a Comment

Your email address will not be published.