WHO Treba nastaviti cijepiti AstraZenecinim cjepivom jer nema razloga za njegovu obustavu - Kanal 5

WHO Treba nastaviti cijepiti AstraZenecinim cjepivom jer nema razloga za njegovu obustavu

Danas počelo cijepljenje protiv gripe 07.11.2018., Sibenik - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nabavio je dovoljno doza cjepiva Influvac za potrebe cijepljenja osiguranih osoba protiv gripe u sezoni 2018./2019. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Iako je nekoliko europskih zemalja poput Danske, Islanda, Bugarske i Norveške izvijestilo da obustavljaju cijepljenje AstraZenecom pozivajući se na načelo “opreza”, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je kako “nema razloga za obustavu” cijepljenja AstraZenecinim cjepivom protiv covida-19.

“Trebamo nastaviti s uporabom AstraZenecina cjepiva”, “nema razloga za njegovu obustavu – rekla je Margaret Harrs, glasnogovornica WHO-a, u petak na UN-ovoj tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

Danska zdravstvena agencija se pozvala se na oprez zbog “teških slučajeva zgrušavanja krvi kod osoba koje su primile cjepivo”.

I Austrija je početkom tjedna prekinula uporabu ovog cjepiva, a nakon smrti medicinske sestre koja je nakon cijepljenja dobila “težak poremećaj zgrušavanja krvi”.

WHO je priopćila da njihovi stručnjaci proučavaju informacije o stvaranju krvnih ugrušaka, ali da zasad nije potvrđena uzročna veza.

Leave a Comment

Your email address will not be published.