VRHOVNI SUD Štrajk službenika i namještenika je zakonit - Kanal 5

VRHOVNI SUD Štrajk službenika i namještenika je zakonit

Vrhovni sud je zaključio da je štrajk službenika i namještenika u sudovima zakonit te da je organiziran u svrnu zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa.

Najviši sud u utorak je priopćio da je odbio žalbu države te potvrdilo raniju odluku zagrebačkog Županijskog suda “kojim je odbijen tužbeni zahtjev upravljen na utvrđenje nezakonitosti štrajka” u organizaciji Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN).

Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske dana 19. lipnja 2023. odbilo je žalbu tužiteljice Republike Hrvatske te potvrdilo prvostupanjsku odluku Županijskog suda u Zagrebu kojim je odbijen tužbeni zahtjev upravljen na utvrđenje nezakonitosti štrajka koji je organizirao i najavio tuženik, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske s početkom od 5. lipnja 2023. do ispunjenja zahtjeva, potvrdio je glasnogovornik Vrhovnog suda, sudac Željko Pajalić.

Zaključeno je da se radi o štrajku organiziranom u svrhu zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa iz čl. 205. st. 1. Zakona o radu, stoga, sindikat koji organizira štrajk za tu svrhu ne mora biti utvrđen kao reprezentativni. Reprezentativnost je potrebna ako se radi o štrajku iz čl. 205. st. 2. Zakona o radu, dakle, štrajku zbog spora o sklapanju izmjena ili obnovi kolektivnog ugovora, o čemu u ovom slučaju nije riječ, navodi Vrhovni sud.

Pri tome naglašeno je da je pravo na isplatu plaće za obavljeni rad osnovno i najvažnije pravo radnika iz radnog odnosa, kao i temeljno pravo iz Ustava koje svakom zaposleniku jamči pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojanstven život.

Leave a Comment

Your email address will not be published.