VRHOVNI SUD Banke izgubile spor, Grad Split neće ostati bez 85 milijuna eura - Kanal 5

VRHOVNI SUD Banke izgubile spor, Grad Split neće ostati bez 85 milijuna eura

Banke su potraživanja odnosno dug propalih tvrtki pokušale prebaciti na Grad Split, a ovaj pravosudni slučaj oko Spaladium Arene vuče se po sudovima još od njezine izgradnje, a u posljednjem slučaju pobjedu je odnio Grad Split.

Vrhovni sud odbio je, kao nedopušten, zahtjev dviju austrijskih banaka za reviziju prijašnjih presuda Trgovačkog suda i Visokog trgovačkog suda u Zagrebu, objavio je Dalmatinski portal.

Banke su definitivno izgubile spor oko arbitražne presude iz 2016. godine, kojom su kredite za gradnju Spaladiuma u iznosu od 46 milijuna eura, što bi s kamatama danas iznosilo čak 85 milijuna eura, željele prebaciti s propalih građevinskih tvrtki na gradski proračun.

Radi se o jednom od nekoliko sporova vezanih uz nikad dovršeni kompleks Spaladium centar, koji je uz dvoranu trebao imati stometarski toranj, hotel i trgovački centar te veliku javnu garažu.

Erste i Bank Austria (dio UniCredit grupe) iz Beča financirale su njegovu gradnju, no tvrtke Konstruktor, IGH i Dalekovod otišle su u stečaj pa se raznim manevrima, od potpisivanja tajnih aneksa ugovora s bivšim HDZ-ovim gradonačelnikom Ivanom Kuretom do pokretanja arbitražnog spora pred Hrvatskom gospodarskom komorom, taj trošak namjeravao prebaciti na Grad Split, koji s bankama nikada nije imao ugovorni odnos.

Najnovijim rješenjem Vrhovnog suda banke su iscrpile sve redovne i izvanredne pravne lijekove, odnosno arbitraža u njihovu korist definitivno je pala u vodu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.