VREMENSKA PROGNOZA U subotu promjena vremena i niz upozorenja, kiša, grmljavina, orkanski vjetar i snijeg - Kanal 5

VREMENSKA PROGNOZA U subotu promjena vremena i niz upozorenja, kiša, grmljavina, orkanski vjetar i snijeg

U subotu se očekuje nova značajna promjena vremena zbog koje su za dijelove zemlje izdani crveni i narančasti Meteoalarm.

Tijekom subote mjestimice će biti mješovitih oborina, u gorju većinom susnježice i snijega, u nizinama i kiše, na Jadranu lokalno i obilnije, praćene grmljavinom. Osjet hladnoće pojačavat će umjeren, na istoku Hrvatske i jak sjeverozapadni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu često olujna, na udare i orkanska bura.

Na istoku Hrvatske oblačno te razmjerno hladno, a osjet hladnoće pojačavat će umjeren do jak sjeveroistočni vjetar. Povremeno će biti oborine na granici kiše i snijega s poledicom.

Poledica je u noći i ujutro moguća i u središnjoj Hrvatskoj, uz također većinom oblačno vrijeme, no uglavnom bez oborine, osim u južnijim predjelima, gdje će mjestimice biti većinom slabe susnježice ili kiše. Temperatura zraka od -2 ujutro do 3 °C popodne.

U gorju će povremeno padati snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u prvom dijelu dana. Na sjevernom Jadranu mjestimice kiša koja će u Istri najvjerojatnije potpuno izostati. Bit će prilično vjetrovito – puhat će jaka i olujna bura, pod Velebitom s orkanskim udarima, zbog čega je na snazi i najviše, crveno upozorenje. A s njom su snježne pahulje moguće i na obali.

U Dalmaciji jaka, na udare i olujna bura uzrokovat će probleme u cestovnom i pomorskom prometu jer će more biti valovito i jače valovito. I pritom su zbog lokalno obilnije kiše moguće i bujične poplave. U višim predjelima unutrašnjosti mjestimice će padati i susnježica i snijeg.

Na jugu Hrvatske također vrlo nestabilno, povremeno uz kišu, lokalno moguće i izraženije pljuskove s grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana. U noći i ujutro još će mjestimice puhati jako jugo, a zatim će okrenuti na buru, navečer s olujnim udarima.

S nedjeljom počinje stabilnije razdoblje, stoga u novome tjednu raste vjerojatnost za maglu i niske oblake, dok će na Jadranu prevladavati sunčano uz umjerenu buru i tramontanu, mjestimice s jakim, samo lokalno i olujnim udarima.

Leave a Comment

Your email address will not be published.