Vozači saniteta u bijelom štrajku, hitno će voziti samo covid pacijente - Kanal 5

Vozači saniteta u bijelom štrajku, hitno će voziti samo covid pacijente

Oko 700 vozača, medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu od utorka su u bijelom štrajku, a sve dok se vozačima ne vrati koeficijent koji su imali 2011., neće raditi hitne prijevoze, istaknuli su u utorak iz Sindikata medicinskih sestara/tehničara zajedno.

“Naša problematika traje od 2011. godine kada su, izdvajanjem Hitne medicinske pomoći od Sanitetskog prijevoza, vozači hitne pomoći ostali na koeficijentu 0.95, a nama je koeficijent snižen na 0.77”, kazao je na konferenciji za medije u blizini bolnice Dubrava Tomislav Cerovac iz Sindikata medicinske sestre i tehničari zajedno.

Vozači saniteta poštivat će sve pravilnike i propise, pa više neće raditi hitne prijevoze pacijenata kao do sada, jer im takav prijevoz nije niti dozvoljen Pravilnikom o sanitetskog prijevozu i Zakonom o sigurnosti na cestama.

“Takve prijevoze s doktorom i sestrom možemo raditi jedino bez zvučne i svjetlosne signalizacije, poštujući prometne propise jer tako propisuje pravilnik”, ističe Cerovac.

U prijevozima hitnih pacijenata iz bolničkih ustanova u pratnji doktora i sestara, stoga neće paliti rotirna svjetla za vrijeme prijevoza, neće prolaziti kroz crvena svjetla i neće prekoračiti brzinu kretanja. Najavljuju da će sanitetski prijevozi morati biti naručeni 24 sata unaprijed ako se pacijenti voze na udaljenosti do 150 kilometara ili 48 sati unaprijed ako se voze više od 150 kilometara, što inače propisuje i pravilnik.

U bijelom štrajku su će stoga biti timovi sanitetskog prijevoza u više županija, iz domava zdravlja  Karlovac, Duga Resa, Šibenik, Drniš, Knin, Slavonski Brod, Vukovar, Otočac, Nova Gradiška, Županja, Virovitica, Požega, Bjelovar, Sanitet Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije te sanitet Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije sa ispostavama.

Cerovac ističe da bijeli štrajk ipak neće utjecati na prijevoz covid pacijenata, s obzirom na mobilizaciju zdravstvenog sustava koja je na snazi zbog proglašene epidemije koronavirusa.

Dodaje da od 2018. godine kada je formirana radna skupina pri Ministarstvu zdravstva u okviru koje pregovaraju o koeficijentu vozača u sanitetu, dogovor nije postignut, a daju im se obećanja koja nisu ispunjena.

Zadnja ponuda Ministarstva zdravstva bila je da im se sadašnji koeficijent poveća na 0.90, no ističe da se o njemu još nije pregovaralo, a niti bi time bio riješen problem hitnih prijevoza koje sanitet obavlja jer su takve potrebe zdravstvenog sustava.

“Koeficijent 0.90 je najmanje što se može napraviti. S tim bi bili zadovoljni jer smo s time riješili sanitetske prijevoze, ali još uvijek onda ostaje pitanje hitnih prijevoza koje mi vozimo, akutni infarkti, moždani udari, trudnice koje krvare, bebe u inkubatoru, to nisu hladni prijevozi”, kaže Cerovac.

Vozač saniteta Doma zdravlja Šibenik Božo Jakelić upozorava i na nejednakost u plaćama radnika Sanitetskog prijevoza. U više županija vozači sanitetskog prijevoza rade za koeficijent 0.95, dok ostali rade za koeficijent 0.77, iako rade isti posao.

“Veći koeficijent imaju Splitsko-dalmatinska županija, Primorsko-goranska županija, Varaždinska, Čakovečka, Osječko-baranjska i Istarska županija”, kaže i objašnjava da se zbog toga štrajka samo u onim županijama gdje je koeficijent radnika saniteta 0.77.

Leave a Comment

Your email address will not be published.