VLADIMIR KLIČKO Ako se Rusiju ne zaustavi krenut će dalje, nemojte misliti da je Ukrajina daleko - Kanal 5

VLADIMIR KLIČKO Ako se Rusiju ne zaustavi krenut će dalje, nemojte misliti da je Ukrajina daleko

Umirovljeni boksač i bivši svjetski prvak Vladimir Kličko za N1 televiziju je govorio o situaciji u Ukrajini, o situaciji u lučkom gradu Mariupolju te komentirao kako izgleda život u glavnom gradu Kijevu gotovo dva mjeseca nakon početka ruske invazije.

Komentirao je najprije stanje u Mariupolju.

“Trenutno je situacija u Mariupolju strašna, civili, ranjenici su i dalje ondje, kao i ukrajinska vojska. Tjednima su bez električne energije, hrane i vode.”

Kličko je rekao da su se više puta pokušavali otvoriti humanitarni koridori, ali oni nisu funkcionirali. “Situacija je vrlo nestabilna.”

“Ako se Rusiju ne zaustavi u Ukrajini, oni će krenuti dalje, kao što su najavili u svojoj propagandi da je Ukrajina samo početak”, rekao je Kličko.

“Gdje god se pojavila ruska vojska, došlo je do genocida ukrajinske populacije. Oni kažu da je Ukrajina povijesna greška i da nemamo pravo postojati.” Naglasio je da su ukrajinski “civili silovani, mučeni i ubijani”.

“Iza svakog ubojstva, silovanja i mučenja postoje ljudi s imenom i prezimenom koji su to učinili”, rekao je Kličko.

Može li Putin biti osuđen za ratne zločine?

“Prije invazije, lideri slobodnog svijeta više puta su rekli Rusiji da ako ovo učine, posljedice će biti snažne. Već 57 dana traje rat, a posljedice snosi ukrajinski narod”, kazao je Kličko.

Kličko je dodao da uvijek postoje imena onih koji su iza zločina te navodi da se nada da će pravda doći. Kličko je rekao da će se Ukrajinci boriti za slobodu.

“Ukrajina je naš dom, tamo su naše obitelji. Siguran sam da bi svaka druga nacija učinila isto – ne da se preda već da se bori. Nećemo biti na koljenima poput robova nego ćemo živjeti unutar europske obitelji.”

Naglasio je da Ukrajinci imaju snažnu volju koja je jača od bilo kojeg oružja. Komentirao je i mrzi li Ruse zbog svega što čine u Ukrajini.

“Ja sam napola Rus. Moja majka je Ruskinja, otac Ukrajinac. Ja sam Ukrajinac. Ne radi se o nacionalnosti nego o ljudima koji čine zločine u Ukrajini, radi se o Putinovom režimu koji laže vlastitom narodu i odveo ga je u ovaj besmisleni rat.”

Naglasio je da ovdje nije riječ o nacionalnizmu. “Mi ćemo ustati protiv ovog rata. Povijest je pokazala da se ne radi o nacionalnosti, boji kože, vjeri nego onome što činite.”

“Ako mi ne uspijemo, i vi ćete podbaciti jer smo svi povezani, Ukrajina je u srcu Europe”, rekao je Kličko i dodao da je Ukrajini potrebna pomoć. “U protivnom, posljedice će biti razarajuće i za vas. Nemojte misliti da je Ukrajina daleko.”

Dodao je da nije dovoljna samo financijska i humanitarna pomoć nego da je Ukrajini potrebno i oružje jer se “ne mogu braniti golim rukama”.

Leave a Comment

Your email address will not be published.