VLADA PREDSTAVILA MJERE POMOĆI Ograničavaju se cijene struje, a osnovne namirnice pojeftinjuju 30%: suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, brašno, šećer, cijelo pile, svinjski vrat s kosti, svinjska lopatica bez kosti i miješano mljeveno meso  - Kanal 5

VLADA PREDSTAVILA MJERE POMOĆI Ograničavaju se cijene struje, a osnovne namirnice pojeftinjuju 30%: suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, brašno, šećer, cijelo pile, svinjski vrat s kosti, svinjska lopatica bez kosti i miješano mljeveno meso 

Vlada na današnjoj sjednici predstavlja veliki paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu. Tim mjerama posvetila je čak 20 točaka. Premijer je u uvodu istaknuo kako je paket pravedan, solidaran i sveobuhvatan. 

Premijer predstavlja mjere koje nas očekuju od 1. listopada. Ponovio je i podsjetio kakav je kontekst vremena u kojemu živimo. Kaže da su trenutačno rekordne cijene, da one rastu i da je Vlada zbog toga i reagirala. Vlada se u prvom dijelu paketa usredotočila na energente, prije svega na električnu energiju.   

Prvih 20 točaka dnevnog reda tiču se provedbe mjera vladina paketa. Premijer Andrej Plenković na samom početku sjednice je, umjesto uvoda u aktualna zbivanja, izložio prezentaciju kao uvod u točke sjednice Vlade. Vlada će na sustavan način predstaviti kontekst u kojem se Hrvatska nalazi, realnu situaciju, mjere koje se poduzimaju kako bi se pomoglo građanima i gospodarstvu.

Nalazimo se u vremenu velikih globalnih poremećaja, gdje su brojni uzroci energetske krize i rasta cijena. Nedvojbeno, glavni i ključni razlog je ruska agresija na Ukrajinu, koja je izazvala i poremećaj u opskrbi energenata i opskrbi hrane i trajno politički narušila odnose Zapada i Rusije. Pritom, klimatske promjene koje su sve izraženije, gdje bilježimo rekordne suše, razorne poplave, pridonose poskupljenju i hrane i energije. Vidjeli smo da zbog nastavka pandemije covida-19, Kina kao jedna od najvećih zemalja svijeta je značajno usporila proizvodnju i time je došlo do poremećaja svjetske trgovine, rekao je Plenković.

Premijer Plenković je predstavio prvu mjeru za ublažavanje rasta cijena struje. Mjera se odnosi na vrijeme od 1. listopada do 1. ožujka iduće godine. Kućanstva koja će potrošiti energije do 2500 kilovatsati potrošit će 59 eura megavatsat. Oni koji potroše iznad toga, plaćat će po prosječnoj cijeni 88 eura megavatsat, istaknuo je premijer. 

Ograničene cijene električne energije, Foto: HRT/HTV

Druga mjera je ublažavanje rasta cijena plina, mjere su za kućanstva ograničene do 1.04.2023. godine.

Ublažavanje rasta cijena plina

Ublažavanje rasta cijena plina

Premijer je pokazao što se događa s cijenama plina i struje na europskom tržištu i usporedio ih sa cijenama u Hrvatskoj. Istaknuo je da je više od nekoliko puta cijena u Hrvatskoj povoljnija nego što bi bila da nije bilo dosadašnjih poduzetih mjera. 

U drugom dijelu paketa, koji se tiče ograničavanja cijena osnovnih namirnica, Plenković je kazao da su zbog visokih cijena odlučili nakon konzultacija s proizvođačima i trgovačkim lancima, određene proizvode limitirati.

Limitira se jestivo suncokretovo ulje, mlijeko, glatko brašno, oštro brašno, bijeli kristal šećer, cijelo pile, svinjski vrat s kosti, svinjska lopatica bez kosti i miješano mljeveno meso. Ukupno će proizvodi biti 30 posto jeftiniji.

Ograničavanje cijena osnovnih namirnica

Ograničavanje cijena osnovnih namirnica

Među vladinim mjerama su uz ostalo, uredba o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odluka o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda te zaključak u vezi s izmjenom Pravilnika o porezu na dohodak radi povećanja iznosa neoporezivih primitaka.

O detaljima vladinog paketa mjera službeno još nema informacija, ali kako doznaje HRT osim što će javne ustanove plaćati struju po istoj cijeni kao i kućanstva, traži se model za povoljnije plaćanje struje i plina za poduzetnike. Ograničit će se i cijena osnovnih namirnica – mlijeka, šećera, ulja i mljevenog mesa.

Paket sadrži mjera za najugoženije – one koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu, nezaposleni i umirovljenici koji će i dalje primati energetski dodatak. Očekuje se da će potpore nastaviti primati i ribari i poljoprivrednici.

Leave a Comment

Your email address will not be published.