Vlada mora pronaći rješenje za nastavak poslovanja Brodosplita - Kanal 5

Vlada mora pronaći rješenje za nastavak poslovanja Brodosplita

SDP je u ponedjeljak uputio priopćenje u kojem se očituje o novonastaloj situaciji izazvanoj prekidom rada Brodosplita i prijetnji neisplate plaća i gubitka radnih mjesta za gotovo 2.000 radnika škvera, ali i prijetnju gubitka posla za mnogobrojne kooperante i njihove zaposlenike.

“Držimo da država, odnosno Vlada treba podupirati hrvatsku brodogradnju, pa tako i Brodosplit u procesu financiranja novogradnji kroz izdavanje avansnih jamstava. To je model koji je legitiman, odobren od strane Europske komisije i koji se primjenjuje i u drugim zemljama članicama. Odobrenje jamstva za svaku pojedinu novogradnju mora se procjenjivati u skladu s tržišnim, ekonomsko-financijskim i tehnološkim kriterijima”, rekao je saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić.

Problemi s izdavanjem državnih jamstava brodogradnji koji su nastali u povijesti nisu povezani s modelom, već s nedosljednom provedbom i izostankom kontrole u procesu izdavanja i korištenja državnih jamstava. I u tom smislu, ova Vlada nije se do sada jasno očitovala o strateškom pristupu i budućoj potpori sektoru brodogradnje.

Foto: Branko Grčić

Već smo nekoliko puta javno govorili da je vladin paket antiinflacijskih mjera težak 5 milijardi kuna dobar put za ublažavanje posljedica energetske krize i posljedičnog rasta cijena, ali da taj paket nije dovoljan da se ublaže negativni utjecaji ruske agresije na Ukrajinu.

“S obzirom da je prema javno dostupnim informacijama kriza u Brodosplitu dobrim dijelom izazvana prekidom poslovnih veza s ruskom VTB-bankom, držimo da Vlada hitno treba pripremiti široki odgovor na ovu i potencijalno slične situacije koje bi se mogle pojaviti kod drugih hrvatskih poduzeća, te pri tome angažirati svoje često spominjane institucije kao što su HBOR, HAMAG-BICRO, i slične.

Posebno želimo naglasiti da je Europska komisija već 23. ožujka 2022. donijela Privremeni okvir za državne potpore u kriznim situacijama radi potpore gospodarstvu u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, upravo kako bi se pomoglo teško pogođena poduzeća i sektore. Jedna od tri ključne vrste potpora je “potpora za likvidnost u obliku državnih jamstava i subvencioniranih zajmova”, a kako bi se olakšao pristup bankama, bez obzira da li se radi o javnim (HBOR) ili privatnim kreditorima.

Ono što nas zabrinjava je da do danas Vlada nije oblikovala nacionalni paket mjera koji bi se usmjerio prema najviše pogođenim poduzećima, a koji bi imao utemeljenje i na spomenutom EU-privremenom okviru. Držimo da u konkretnom slučaju Brodosplita, a temeljem javno dostupnih informacija, postoji niz okolnosti koji upućuju na opravdanost i potrebu da se država, odnosno Vlada više angažira kako bi u idućim danima – zajedno sa upravom Brodosplita i drugim Vladinim institucijama – iznašla rješenje za nastavak poslovanja ovog poduzeća koje je uvijek imalo posebno značenje za Split i Dalmaciju, zbog tradicije, znanja, iskustva te nadasve zbog radnika koji tamo rade i njihovih obitelji. Pritom, naravno, vodeći računa o ekonomskoj i financijskoj opravdanosti svake pojedine odluke”, rekao je SDP-ov zastupnik Branko Grčić. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.