Vlada i sindikati potpisali Memorandum o razumijevanju - Kanal 5

Vlada i sindikati potpisali Memorandum o razumijevanju

Deset dana nakon postizanja dogovora Vlada i Sindikati javnih i državnih službi potpisali su memorandum kojim će više od 200 tisuća javnih i državnih službi dobiti veće plaće. 

Podsjetimo dogovor je vrijedan više od 400 milijuna eura godišnje, plaće će rasti od 60 do 100 eura, a svi će dobiti i regres od 300 eura. 

Povećanje vrijedi već za plaću za lipanj, a memorandum je privremeno rješenje dok na snagu ne stupi novi Zakon o plaćama u javnoj i državnoj službi. 

Premijer Andrej Plenković rekao je da se radi o trajnom privremenom dodatku. Također, kako je rekao, radi se o najvećem povećanju plaće s jednim zajedničkim dogovorom.

– Obuhvatiti više od 219 tisuća ljudi, to znači da smo praktički obuhvatili sve osim onih s najvećim plaćama i najvišim koeficijentima, rekao je Plenković.

Naglasio je kako se Memorandum donosi u kontekstu dijaloga sa sindikatima koji je na visokom stupnju, ali i kontekstu socijalnih i ekonomskih okolnosti u kojima je zadaća bila pomoći maksimalno kako bi se održala socijalna kohezija.

– Mi smo kroz naš dijalog težili sveobuhvatnom univerzalnom pristupu, konzumirali smo sve pregovore koji su se vodili na granskoj razini kako bismo učinili više i brže, rekao je premijer.

Poručio je kako će se u rujnu nastaviti pregovore o osnovici plaće. 

– Kada ovome dodamo i efekte poreznih izmjena, koje će biti u prvom čitanju u Saboru do ljetne stanke, i kad se to krajem rujna usvoji, dobit ćemo širu sliku ukupnih potencijalnih povećanja na plaću. Cilj je ljudima omogućiti veću plaću.

– Sada je bitno da u idućih pola godine nastavimo razgovore o sadržaju uredbi, kako bi se nakon stupanja Zakona o plaćama u državnim i javnim službama što prije donijele uredbe i nakon toga što prije rješenja na temelju novih koeficijenata, čime bi se život onih koji rade za državne i javne službe učinio dostojanstven, rekao je Plenković.

19.05.2023., Zagreb – U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici svecano je potpisan Dodatak 2. Temeljnom kolektivnom ugovoru za sluzbenike i namjestenike u javnim i drzavnim sluzbama. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je kako je Memorandum izraz socijalnog partnerstva i suradnje na unaprjeđenju javnog sektora. 

– U jednom otvorenom i kontinuiranom dijalogu došli smo do rješenja koje će obuhvatiti 219 tisuća zaposlenika, i to 169 tisuća zaposlenih u javnom sektoru i 49 tisuća zaposlenih u državnoj službi. Memorandumom i odlukom Vlade o isplati dodatka obvezali smo se da ćemo zajedno nastaviti raditi na uspostavi novoga sustava plaća. Privremeni dodatak predstavlja prijelazno rješenje do donošenja novog Zakona o plaćama na kojem smo zajedno radili proteklih mjeseci. Tim Zakonom korjenito mijenjamo sustav plaća i sustav upravljanja ljudskim potencijalima jer smo svjesni izazovima s kojima se suočavamo u svojim resorima i svojim radnim okolinama. Uz novi sustav plaća uvodimo novi sustav odgovornosti i upravljanja svjesni važnosti kvalitetne i učinkovite javne uprave za društvo i gospodarstvo, rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa.

Dubravko Jagić, Sindikat policije Hrvatske, rekao je da su zadovoljni dogovorenim povećanjem.

– U rujnu očekujemo nastavak pregovora oko povećanja osnovice, oko povećanja božićnice, po prvi puta pregovarali bi o uskrsnici. Cilj Vlade i sindikata je da minimalna plaća u državnim službama bude oko tisuću eura, rekao Jagić.

Poručio je kako SPH nastavlja daljnju borbu vezano za odluku Ustavnog suda zbog čega će se obratiti Europskom sudu u Strasbourgu.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, naglasila je kako je ovaj dogovor između Vlade i sindikata pravni temelj za sustavno povećanje plaće, odnosno za izradu novih koeficijenata sukladno donošenju novog Zakona o plaćama.

– Dosadašnjim unaprjeđenjem socijalnog dijaloga, mi kao sindikati imamo utjecaj na donošenje uredbe o koeficijentima, iako je sukladno zakonu to autonomno pravo isključivo Vlade RH. Ovo privremeno rješenje postat će trajno kroz buduće koeficijente i uredbe. Isto tako Memorandum je pravno uporište za isplatu regresa za sve zaposlenike. Ovo je samo korak u nizu naših razgovora i socijalnog partnerstva, rekla je Šprem dodajući da ih uskoro očekuju pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru i osnovici plaće.

Leave a Comment

Your email address will not be published.