VLADA.HR Otvaraju se terase kafića od ponedjeljka i dozvoljavaju sportski treninzi - Kanal 5

VLADA.HR Otvaraju se terase kafića od ponedjeljka i dozvoljavaju sportski treninzi

O koronavirusu na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković je rekao:

“Tjedni brojevi nam padaju, smanjeni su gotovo 11 puta. Bilježimo porast na tjednoj razini u odnosu na prošli četvrtak, još ne znamo uzroke. I dalje moramo zadržati oprez. Uz Dansku smo danas s najmanjom incidencijom u EU. Smanjeni su brojevi hospitaliziranih, u samoizolaciji…

Da bismo i dalje bili odgovorni, nakon niza konzultacija, namjera je od 1. ožujka omogućiti rad ugostiteljskih objekata na terasama i otvorenim prostorima. Omogućit će se održavanje treninga u zatvorenim prostorima s određenim specifičnostima s obzirom na kontakt i kolektivne sportove o čemu će detaljnije izvijestiti Stožer i ministar Beroš.

Nastavit ćemo s praćenjem poduzetnika i nastojat ćemo izaći ususret što se tiče očuvanja radnih mjesta. Apeliram na sve da budemo oprezni.”

Ministar Vili Beroš izvijestio je o situaciji s koronavirusom:

“Proteklih dana u Hrvatskoj bilježimo blagi porast. U 24 sata registrirano je 544 novih slučajeva u protekla 24 sata. Na bolničkom liječenju je 790 osoba od kojih je 70 na respiratoru. Ukupno je cijepljeno više od 135.000 osoba. Imali smo 991 sumnju na nuspojave cijepljenja, uglavnom se radi o blagim reakcijama.”

Godina je dana od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. Zdravstveni sustav je novi virus dočekao spremno. Odgovorio je na izazove organizirajući zdravstvenu zaštitu.”

Godinu dana koronavirusa u Hrvatskoj rezimirao je i Plenković.

“Osigurali smo svu zaštitnu opremu. Vodili smo računa i o hrvatskom gospodarstvu. Bilo nam je bitno da svi koji rade nastave s aktivnostima i da obrazovni i kulutrni sustav budu što manje pogođeni epidemijom. Mjere za očuvanje radnih mjesta bile su vrlo izdašne. Nikada nismo vjerojavali da ćemo toliko novca dati zaposlenicima privatnog sektora za očuvanje radnih mjesta”, kazao je premijer i dodao kako je tijekom pandemije osigurana financijska stabilnost Hrvatske.

Rekao je kako mu je žao da su nekima ograničene radne aktivnosti. “To nije naša volja, to rade sve zemlje kako bi sačuvali zdravlje.

Njavažnije je da šaljemo poruke ubrzanja slanja cjepiva na razini EU kako bi se što prije cijepio veći broj ljudi. Imamo najavu 750.000 doza do kraja ožujka, Vlada je na vrijeme rezervirala i više cjepiva no što je potrebno da se cijepi sva populacija iznad 18 godina. Imat ćemo priliku dati dio cjepiva i drugim državama”, rekao je premijer Plenković.

Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i vezanom za potres, na dnevnom redu sjednice je i odluka o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnog proračuna u akciji “Pomoć za obnovu nakon potresa”.

Leave a Comment

Your email address will not be published.