Više od 230.000 građana mora se javiti HZZO-u kako ne bi ostali bez zdravstvenog osiguranja - Kanal 5

Više od 230.000 građana mora se javiti HZZO-u kako ne bi ostali bez zdravstvenog osiguranja

Više od 230 tisuća nezaposlenih osoba mora se u narednih 24 dana javiti HZZO-u ako žele i dalje imati zdravstveno osiguranje.

Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju iz ožujka 2023. godine, propisano je da se nezaposlene osobe koje se ne vode u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) moraju do 29. lipnja javiti HZZO-u ili će ostati bez zdravstvenog osiguranja, objavio je Lider.

Na ovaj način želi se uvesti reda u zdravstveno osiguranje, budući da se veliki broj osoba odselio iz Hrvatske, radi u inozemstvu, a i dalje u Hrvatskoj ima zdravstveno osiguranje po osnovi nezaposlenosti. Prema evidenciji HZZO-a u Hrvatskoj je na dan 5. lipnja bilo 4.085.418 osiguranih osoba, odnosno oko 200 tisuća više nego što je broj stanovnika prema posljednjem popisu.

Prema godišnjem izvješću HZZO-a iz 2022. godini u Hrvatskoj je najviše aktivnih, tj. zaposlenih osiguranika – 1,67 milijuna, oko 525 tisuća je djece do 18. godina, 95 tisuća studenata, 282 tisuće nezaposlenih koji nisu na burzi rada, oko 116 tisuća je prijavljeno na HZZ, 320 tisuća ih je zdravstveno osigurano kao članovi obitelji nositelja, umirovljenika je 1,04 milijuna dok je inozemnih umirovljenika oko 40 tisuća.

U kategoriji ostali osiguranici je 45 tisuća osoba, a još je i 7,5 tisuća osoba osigurano pod kategorijom poljoprivrednici. Među osiguranim osobama, nalazi se i 4102 stranaca. Usporedi li se izvješće HZZO-a s današnjim danom, vidljivo je da se broj osiguranika samo u pet mjeseci smanjio za čak 63 tisuće. Budući da je vrlo vjerojatno da se preostalih 230 tisuća nezaposlenih neće javiti u narednih 24 dana, broj osiguranika uskoro će se vrlo vjerojatno dodatno smanjiti.

Leave a Comment

Your email address will not be published.