Vili Beroš u Splitu: Nema novog žarišta koronavirusa u Hrvatskoj niti panike - Kanal 5

Vili Beroš u Splitu: Nema novog žarišta koronavirusa u Hrvatskoj niti panike

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je u Splitu potvrdio da danas imamo nekoliko novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, ali da nema nikakvog novog žarišta te epidemije niti panike.

“U ovom trenutku danas imamo još nekoliko novooboljelih u Hrvatskoj, svi ti ljude su detektirani i zna se kako su se i gdje su se zarazili, svi njihovi kontakti su pod epidemiološkim nadzorom. U ovom trenutku nema nikakve panike i nema naznake za nekakav značajniji drugi val.”, izjavio je Beroš novinarima u Splitu na predstavljanju kandidacijske liste HDZ-a za 10. izbornu jedinici, čiji je nositelj.

“Brojni stručnjaci misle da je drugi val eventualno i moguć, ali možda ne sad u jeku ljeta, jer epidemiološki virusne bolesti respiratornog tipa se slabije prenose. Međutim objektivno ako virus bude i dalje prisutan, moguće je očekivati drugi val na jesen.”, ocijenio je Beroš.

Mislim da bi u eventualnom drugom valu mogli drugačije odgovoriti, i primijeniti nešto primjerenije i drugačije epidemiološke mjere u sprječavanju ove bolesti, rekao je Beroš.

Na novinarski upit znači li to da ne razmišlja o zatvaranju, kao što je bilo u prvom valu, ministar zdravstva je kazao da je sada rano o tomu govoriti.

“U datom trenutku kao i ranije, postupat ćemo u skladu s epidemiološkom slikom i načinom transmisije virusa. Ako bude sve slično kao sada, ne bi otišli u zatvaranje, odnosno ono što je potpuno jasno da bi se orijentirali prema određenim dobnim skupinama stanovništva i njih bi trebalo egzaktnije štititi, a svi oni mlađi radno aktivni, uz određene mjere koje uključuju i preporučljivo nošenje maske, održavanje higijene i svega ostalog – mi bi vjerojatno i dalje radili”, naglasio je.

Ne vjerujem, dodao je, da bi bilo zatvaranje kakvo je bilo, ali nema nikakve garancije, i ono što je jedino i potpuno jasno da moramo pratiti epidemiološku situaciju i kao i do sada, pokušavati nalaziti pravi odgovor na te izazove koji će biti pred nama, kazao je Beroš.

Moramo znati, rekao je Beroš, da ova priča nije završena, očekujemo drugi val. Nemamo puno akutno oboljelih u ovom trenutku, međutim i nadalje smatram da je potrebno pridržavati se mjera.

Leave a Comment

Your email address will not be published.