VIKTOR ORBAN Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku - Kanal 5

VIKTOR ORBAN Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sastala se s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom zbog mađarskog protivljenja zajedničkom embargu Unije na rusku naftu, a nakon sastanka je izjavila da je ostvaren napredak i da su razjašnjena neka pitanja s Orbanom. 

“Napredovali smo, no još ima posla”, dodala je, što zapravo znači da još uvijek nije postignut nikakav konkretan dogovor s Mađarskom. 

Mađarska svoj pristanak na šesti europski paket sankcija Moskvi uvjetuje jamstvima da će imati osiguranu dobavu energenata ako se uvede embargo na kupnju ruske nafte.

Jedan europski diplomat za France Presse pojasnio da Mađarska za sigurnu opskrbu naftom treba novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom i s pristupom moru. Orban od EU traži jamstva da će se Hrvatska angažirati na izgradnji te infrastrukture, kao i jamstva o europskim financijskim sredstvima.

Hrvatska ima more, koje joj omogućava dobavni pravac za alternativnu naftu. U prošlotjednom intervjuu Orbana je u izjavi implicirao da je hrvatsko more oduzeto Mađarskoj. 

“Oni koji imaju more i luke, mogu donijeti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku”, izjavio je Viktor Orban u radijskom intervjuu, misleći na hrvatsku obalu koja je nekoć bila pod Ugarskom upravom, prenosi Politico

Leave a Comment

Your email address will not be published.