Vijeće Europske unije dogovorilo financijsku potporu za ublažavanje nezaposlenosti 100 milijardi Eura - Kanal 5

Vijeće Europske unije dogovorilo financijsku potporu za ublažavanje nezaposlenosti 100 milijardi Eura

Kao dio svog hitnog paketa za pomoć u borbi protiv ekonomskog utjecaja krize COVID-19, Vijeće EU dogovorilo je privremeni financijski instrument koji će pomoći zadržati zaposlenost tijekom korona krize. Veleposlanici EU postigli su danas politički dogovor o privremenom programu SURE koji državama članicama može osigurati do 100 milijardi eura kredita pod povoljnim uvjetima.

Ovaj financijski instrument omogućit će državama članicama da zatraže financijsku potporu EU-a u financiranju naglih i ozbiljnih povećanja državnih javnih izdataka od 1. veljače 2020., uključujući očuvanje zaposlenosti, pomoć poduzećima, potporu za samozaposlene osobe, te za ostale mjere povezane sa zaštitom zdravlja.

Kako bi državama članicama koje traže zahtjev osigurala financijsku pomoć pod povoljnim uvjetima, Komisija će u ime EU-a prikupljati sredstva na međunarodnim tržištima kapitala. Krediti će podupirati proračun EU-a i garancije koje pružaju države članice u skladu s njihovim udjelom u BND-u EU. Ukupni iznos garancija iznosit će 25 milijardi eura