Veledrogerija prekinula opskrbu lijekovima za 80 posto bolnica, moguće je da i ljekarne ostanu bez lijekova - Kanal 5

Veledrogerija prekinula opskrbu lijekovima za 80 posto bolnica, moguće je da i ljekarne ostanu bez lijekova

“Preko 80 posto bolnica danas nažalost ne može dobiti lijekove, prekinuli smo opskrbu za 33 bolnice u Hrvatskoj, bili smo prisiljeni.”, rekao je predsjednik Uprave Oktal Pharme, jedne od 4 nacionalne veledrogerije, Ivan Klobučar za N1 televiziju.

“Imamo 500 milijuna dospjelih dugovanja samo u bolnicama. Dodatni problem je da je u zadnja 2 mjeseca novih 700 milijuna duga ljekarni prema veledrogerijama. Došli smo do točke kada postaje neizdrživo.”

Kaže kako niz sastanaka imaju već nekoliko godina, ali se ne miču s mrtve točke.

“Novi dugovi s nama nemaju nikakve veze. Naš premijer je rekao da se dugovi moraju platiti. Ovo je za nas katastrofalna odluka, ali jedina moguća, mi živimo od prodaje lijekova”, izjavio je Klobučar.

Došli su do točke, ističe, kada je njima upitno hoće li dobiti plaće. Ovo je profesionalna odluka, kaže, imaju preko 750 zaposlenih. Oktal Pharma radi u 5 država i prije svega, objašnjava, moraju brinuti za radnike i opstanak firme. Naveo je i kako je moguće da ljekarne ostanu bez lijekova.

“Ovdje treba upucati novac i riješiti dug, ovo nije pregovaračka taktika, ni sami nećemo moći dobivati lijekove. Trebamo rješavati svoje dugove, to je i premijer jučer izjavio.”, poručio je predsjednik Uprave Oktal Pharme.

Predstavnici veledrogerija su u ponedjeljak napustili sastanak s ministrima financija i zdravstva nezadovoljni vladinom ponudom te u ovom trenutku zahtijevaju uplatu 2,7 milijardi kuna do kraja godine. Preostali dug do pet milijardi kuna žele riješiti do 30. lipnja iduće godine, a do tada bi s resornim ministarstvom definirati otplatni plan kojim bi se smanjila ročnost plaćanja preostalog dijela duga.

Pojedini dobavljači nisu više spremni isporučivati lijekove veledrogerijama, a neke veledrogerije počele su prije dva tjedna s redukcijom isporuke lijekova bolnicama.

Leave a Comment

Your email address will not be published.