Većina zemalja EU-a najavljuje labavljenje u turističkom i ugostiteljskom sektoru do 15. lipnja - Kanal 5

Većina zemalja EU-a najavljuje labavljenje u turističkom i ugostiteljskom sektoru do 15. lipnja

Ministar turizma Gari Cappelli najavio je otvaranje hrvatskih granica 29. svibnja za građane Slovačke, Češke, Mađarske i Austrije. Prije toga bit će objavljena i aplikacija koje će omogućavati brži protok kroz granicu.

Nakon videokonferencije ministara turizma država članica EU-a, Capelli je izjavio da postoje slične epidemiološke situacije u pojedinim zemljama, po principu nediskriminacije bilateralno će se dogovarati  otvaranja granica. S otvaranjem granica s tim zemljama srednje Europe, te Njemačku i kasnije Poljsku, Hrvatska bi zaokružila više od 60 posto svog ukupnog turističkog prometa, a kasnije se mogu očekivati gosti iz Italije.

Svi ministri su suglasni da zemlje idu u bilateralne dogovore oko dolazaka turista, a većina zemalja EU-a najavljuje labavljenje u turističkom i ugostiteljskom sektoru do 15. lipnja.

Na sastanku ministara sudjelovao je i povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton te povjerenica za transport Adina-Ioana Valean. Mjera Europske komisije za oporavak europskog gospodarstva očekuje se 27. svibnja , a tada če se znati znati koliko će koja zemlja dobiti sredstava, pa će se znati koliko će se pomoći i tim dvama sektorima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel su predložili osnivanje fonda od 500 milijardi eura za najteže pogođene regije i gospodarske sektore u Europske uniji. Radi o financijskoj pomoći, a ne kreditu, a Komisija sredstva planira prikupiti preko zajedničkih obveznica.

Leave a Comment

Your email address will not be published.