VANĐELIĆ OSVETNIK (2) Zašto 10 godina nema dozvole za Janafov naftovod prema Rijeci? - Kanal 5

VANĐELIĆ OSVETNIK (2) Zašto 10 godina nema dozvole za Janafov naftovod prema Rijeci?

Bivši šef Fonda za obnovu Zagreba Damir Vanđelić na Facebooku je objavio status o Ini, a to je njegov odgovor premijeru Plenkoviću koji ga je prozvao.

“Nakon što sam postavio legitimna pitanja o tome zašto se podizala vrijednost Ine, a istodobno se navodno radilo na otkupu te kompanije pa to nije logično, pojedini političari su odgovorili da sam trebao podnijeti ostavku na dužnost šefa NO-a Ine ako nisam bio zadovoljan.”

“To bi bilo legitimno pitanje da sam ja govorio o odlukama uprave Ine čiji rad moram nadzirati, a ne o potezima vlade.

Kao predsjednik NO-a nisam mogao utjecati na te poteze jer me nitko nije dužan konzultirati pri izmjenama zakona i drugih propisa, o čemu sam, kao i ostali građani, informiran iz medija. Nadzorni odbor, sukladno zakonu, nadzire zakonitost vođenja poslovanja društva i dužan je djelovati u interesu društva”, napisao je Vanđelić.

“Iako zbog zakonskih ograničenja ne smijem govoriti o sadržaju naših sjednica, dio toga je već javan pa mogu podsjetiti da smo tražili smjenu bivšeg predsjednika uprave Zoltana Aldotta, svjedočio sam na arbitraži u Haagu, osobno sam naložio i s kolegama u NO i proveo ukinuće odbora izvršnih direktora te time uskladio poslovanje Ine sa Zakonom o trgovačkim društvima nakon 11 godina i izborili smo da se, konačno krajem 2019. pokrene investicija u Rijeku vrijedna 3,92 milijarde kuna…”, nabraja.

Plenković je jučer prozvao Vanđelića.

“Ako netko dobiva 25.000 kuna za članstvo u NO INA-e, više nego što je moja plaća, i tamo je pet, 10 godina, usuglasi se baš sa svim odlukama sve te godine i sad najedanput kad više nije u NO-u govori da je netko nešto kriv, treba prvo malo svoju odgovornost propitkivati. Mislim da je to toliko deplasirano, neargumentirano i bezveze”, rekao je Plenković o Vanđeliću.

Vanđelić je odgovorio na prozivku premijera Plenkovića za visinu naknade koju je primao u INI;

“Što se tiče famozne naknade za predsjedanje Nadzornim odborom – iako je, na žalost, za većinu naših građana to izrazito visoka brojka, meni je činila manje od 10 posto ukupnog dohotka. Bila mi je čast i obveza obnašati tu dužnost te bih je prihvatio bez obzira na visinu naknade.”

Na kraju svoje Facebook objave Damir Vanđelić je napisao, kako kaže, dokaze za svoje optužbe;

“Za kraj, rekli su da moram dokazati svoje optužbe, pa podsjećam – Vlada proteklih godina uredbom odlučuje ne naplatiti stotine milijuna kuna Ini čime povećava vrijednost onoga što navodno želi kupiti te smanjuje prihode državnog proračuna, a uvećava vrijednost onoga što kupuje, mijenjan je način naplate poreza, Ini je dodijeljeno milijardu kuna iz Fonda za oporavak i otpornost za investiciju u bioetanolsko postrojenje.

Istovremeno dok raznim odlukama diže vrijednost Ini, Vlada ne koristi druge bitne elemente za pregovore oko otkupa, pa tako, primjerice Janaf, iako tehnički spreman, gotovo deset godina ne dobiva uporabnu dozvolu za tok nafte Sisak-Rijeka i nafta ide većinom u Mađarsku.

Mijenja se Zakon o energiji umjesto da se ojača obveze oko sanacije zemljišta nakon prestanka rada energetskog objekta Rafinerije Sisak, čudno prestaje kazneni progon vezano uz prijavu HANFA-e oko nelegalnog trgovanja dionicama, ne traži se od DORH-a da pokrene ništetnost ugovora nakon pravomoćne presude Sanaderu, mijenja se Zakon o privatizaciji Ine.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.