Ustavni sud: 'Za dom spremni' je ustaški pozdrav i nije u skladu s Ustavom RH - Kanal 5

Ustavni sud: ‘Za dom spremni’ je ustaški pozdrav i nije u skladu s Ustavom RH

Ustavni sud RH objavio je danas priopćenje u kojem navodi da je pozdrav “Za dom spremni” ustaški pozdrav Nezavisne Države Hrvatske koji nije u skladu s hrvatskim Ustavom.

Zbog brojnih medijskih upita o nedavnoj odluci Visokog prekršajnog suda, koji je zaključio da “Za dom spremni” na početku pjesme Bojna Čavoglave Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj, Ustavni sud je priopćio da ne komentira odluke i rješenja sudova izvan postupaka iz njegove Ustavom propisane nadležnosti.

“Na temelju Ustava Republike Hrvatske sudbena vlast je samostalna i neovisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava te na temelju činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku.”

“Svoja pravna stajališta i ocjene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvješćima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima. U odnosu na pozdrav ‘Za dom spremni’, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju Ustavnog suda kojeg je potpisao predsjednik Suda Miroslav Šeparović.

Leave a Comment

Your email address will not be published.