USTAVNI SUD Ugradit ćemo stajališta Europskog suda za ljudska prava o smrti Madine u svoje odluke - Kanal 5

USTAVNI SUD Ugradit ćemo stajališta Europskog suda za ljudska prava o smrti Madine u svoje odluke

Hrvatska je u slučaju smrti 6-godišnje afganistanske djevojčice Madine Hussiny prekršila niz odredba Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, uključujući i one o pravu na život i zabrani neovječnog i ponižavajućeg postupanja, stoji u odluci Eurospkog suda za ljudska prava.

Oludku je komentario Ustavni sud RH, između ostaloga.

“Ustavni sud rješava, između ostalog, ustavne tužbe zbog povrede ljudskih prava i temeljnih sloboda propisanih Ustavom i svoja stajališta izražava u svojim presudama i rješenjima koja su obvezatna i koja je dužna poštivati svaka pravna i fizička osoba. Europski sud za ljudska prava utvrđuje odgovornost države za povrede konvencijskih prava propisanih Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Nije ništa neobično da se stajališta Ustavnih sudova država članica Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava u pojedinim slučajevima razlikuju.

Ustavni sud Republike Hrvatske uvažava i prihvaća stajališta Europskog suda za ljudska prava iznijeta u njegovim konačnim odlukama te ih ugrađuje u svoje odluke i rješenja, pa će tako biti i u konkretnom slučaju”, odgovorio je za N1 predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Slučaj se odnosio na smrt šestogodišnje djevojčice iz Afganistana, koju je udario vlak nakon što su joj hrvatski službenici navodno oduzeli priliku da zatraži azil i naredili joj da se vrati u Srbiju slijedeći željezničku prugu. Također se djelomično odnosio na zadržavanje (u pritvoru) podnositelja tijekom njihovog traženja međunarodne zaštite. Sud je dodatno zaključio da je istraga u smrt djevojčice bila neučinkovita, da su djeca podnositelja tijekom zadržavanja trpjela loš tretman i da se odluke oko zadržavanja podnositelja nisu rješavale temeljito.

Leave a Comment

Your email address will not be published.