Ustavni sud odbio pokretanje ocjene ustavnosti epidemioloških mjera - Kanal 5

Ustavni sud odbio pokretanje ocjene ustavnosti epidemioloških mjera

Ustavni sud objavio je rješenje kojim nije prihvatio prijedloge različitih predlagača za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti epidemioloških mjera kojima se ograničavaju okupljanja, objasnivši kako su se one mijenjale ovisno o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Osporene mjere dio su paketa složenih mjera Stožera kojima se nastoji obuzdati širenje bolesti covida-19, a osporena odluka teži ostvarivanju legitimnog cilja – zaštite života i zdravlja ljudi, stoji u rješenju Ustavnog suda.

Sud je naveo kako je od 11. studenog 2021. do donošenja rješenja, od različitih predlagača zaprimio čak 114 prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom raznih točaka odluka Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Ustavni sud je utvrdio kako je Stožer postrožavao i ublažavao mjere uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju i mjerodavne dokumente Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC).

Ustavni sud je podsjetio kako je već u nekoliko predmeta ocjenjivao suglasnost s Ustavom i zakonom odluke Stožera kojima se ograničavaju javna okupljanja te je ocijenio da su odluke Stožera bile zakonite, imale legitiman cilj te su bile razmjerne legitimnom cilju koji se želio njima postići, a bile su i utemeljene na stručnim i medicinskim podacima i istraživanjima.

Sud je utvrdio da na generalnoj razini mjere predviđene člankom 47. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (ZZP) koje donosi (naređuje) Stožer imaju isti cilj – zaštitu zdravlja i života građana radi sprječavanja i suzbijanja širenja epidemije/pandemije bolesti covida-19.

Leave a Comment

Your email address will not be published.