Uskoro se očekuje ukidanje viza za SAD, broj odbijenih zahtjeva pao ispod 3 posto - Kanal 5

Uskoro se očekuje ukidanje viza za SAD, broj odbijenih zahtjeva pao ispod 3 posto

Broj odbijenih zahtjeva za američke vize u prošloj godini pao je ispod tri posto, a to je jedan od glavnih tehničkih uvjeta za ukidanje viza za hrvatske državljane za putovanja u SAD.

Taj službeni podatak objavilo je Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj, pa se očekuje skoro ukidanje viza za SAD odnosno u sljedećih nekoliko mjeseci. 

“Službeno je! Konačna stopa odbijanja za hrvatske podnositelje zahtjeva za turističku / poslovnu vizu pala je prošle godine na 2,69%, što je važan korak naprijed u pridruživanju američkom programu za odbacivanje viza. Radujemo se što će Hrvati u bliskoj budućnosti putovati u Sjedinjene Države bez viza”, napisala je zamjenica veleposlanika Victoria J. Taylor. 

Za ulazak u bezvizni režim s SAD-om Hrvatska je trebala zadovoljiti je manje od tri posto odbijenih zahtjeva.

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU kojima SAD dosad još nije ukinuo vize. Europska komisija od SAD-a je još 2014. tražila da ukine vize za Hrvatsku i ostale zemlje Unije čiji su građani tada još morali imati taj dokument za ulazak u SAD. Čak je zaprijetila i recipročnim mjerama, ipak to se nije dogodilo.

Leave a Comment

Your email address will not be published.