USKOK Uhićeni policajci povezane sa slučajem Josipe Rimac - Kanal 5

USKOK Uhićeni policajci povezane sa slučajem Josipe Rimac

Po nalogu USKOK-a su uhićeni suspendirani načelnik policijske postaje Omiš Vlado Perkušić te bivši šef gospodarskog kriminaliteta splitsko-dalmatinske policije Ivan Lozić.

Perkušića i Lozića, koji su početkom veljače bili suspendirani zbog sumnji u zlouporabe položaja i ovlasti te poticanje, na nalog Uskoka uhitile su njihove kolege iz splitske policijske jedinice za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. USKOK je objavio za što ih tereti. 

Istražitelji sumnjaju da je od veljače 2020. do studenog prošle godine​ ​Vlado Perkušić (57)​​ kao načelnik policijske postaje ​Omiš​ na traženje ​bivšeg šefa gospodarskog kriminaliteta, a kasnije inspektora Ivana Lozića (​55​) te ostalih osumnjičenih organizirao da se njima i bliskim im osobama ne evidentiraju prekršaji iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i da za njih ne budu sankcionirani​.

U policijskom informacijskom sustavu tako je navodno pretraživao podatke može li im umjesto kazne izdati upozorenje, a ako to nije bilo moguće pronalazio bi podatke njima bliskih osoba i poznanika koji ispunjavaju uvjete za izdavanje mjera upozorenja, ali i osobe koje su se odselile iz Hrvatske ili su nakon počinjenja prekršaja preminule​.

Potom je nalagao stručnoj referentici za prekršajni postupak i administrativnoj referentici policijske postaje da obrasce o prekršajima ispune podacima tih osoba te ujedno upućivao stvarne počinitelje prekršaja da u dostavljene obrasce upišu imena drugih ljudi. 

Nakon toga je davao upute da se na ime tih osoba sačini i izda pisano upozorenje koje bi vlastoručno potpisivao, a za preminule osobe da se obustavi postupak​, navodi se u priopćenju​.  

​Lozić je osumnjičen i da je od ožujka 2020. do kraja svibnja 2021. pretraživao podatke o osumnjičenicima i izvidima koje je provodila splitsko-dalmatinska policija te ih dostavljao novinaru jednog dnevnog lista, a temeljem tih podataka novinar je pisao i objavljivao opsežne i detaljne članke o osobama protiv kojih se provode policijske mjere i radnje, navode policija i Uskok.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je Uskoku dostavila kaznenu prijavu, a ​Perkušića i Lozića predala pritvorskom nadzorniku, a za osumnjičene nije zatraženo određivanje istražnog zatvora.

Leave a Comment

Your email address will not be published.