USKOK proširio istragu nad Josipom Rimac i suokrivljenicima - Kanal 5

USKOK proširio istragu nad Josipom Rimac i suokrivljenicima

Uskok je u srijedu na temelju posebnog izvješća PNUSKOK-a proširio istragu protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac kao prvookrivljene te još 17 suokrivljenika koje se tereti za trgovanje utjecajem, poticanje na trgovanje utjecajem, davanje mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti. Josipa Rimac i dalje ostaje u pritvoru u Remetincu. 

Josipa Rimac se sumnjiči je od siječnja do 29. svibnja u Zagrebu, u sklopu dogovora s Milenkom Bašićem i Draganom Stipićem, radi pribavljanja znatne nepripadajuće koristi tvrtki Lager, osiguranjem veće okupne cijene električne energije koju ta tvrtka isporučuje Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE), od predsjednika HROTE-a tražila da prihvati zahtjeve tvrtke lager za neosnovano povećanje cijene isporučene struje. Pritom je Rimac za sebe dogovorila novčanu naknadu, navodi Uskok.

U priopćenju se ne navode identiteti okrivljenika i imena tvrtki, ali je Uskok naveo da je Rimac s tim ciljem angažirala 18-okrivljenog pomoćnika zaštite okoliša i energetike Domagoja Validžića s kojima je u tazbinskom odnosu. Uskok je precizirao kako sumnjiči Rimac da je s Validžićem dogovorila da on pregledava dokumentaciju i daje savjete te da, koristeći svoj utjecaj, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike neovisno o stanju predmeta prihvati žalbu koju je tvrtka Lager namjeravala uložiti protiv odluke HROTE-a, kojom nisu usvojeni njihovi zahtjevi.

Nakon što je HROTE zaprimilo Lagerovu žalbu koju je svojim savjetima sačinio Validžić, Rimac je ponovno zatražila od predsjednika uprave HROTE-a da utječe na stručno povjerenstvo tog operatera kako bi prihvatili žalbu i izmijenili odluku o djelomično usvojenim žalbama. Kada je šef HROTE-a to odbio učiniti, Rimac je s Validžićem dogovorila da će nakon zaprimanja žalbe korištenjem svog utjecaja u ministarstvu osigurati prihvaćanje Lagerovog zahtjeva za povećanje cijene.

Nakon što je Validžić to i učinio, zajedno je s Rimac od službene osobe ministarstva zatražio donošenje takve odluke koja ipak nije donesena jer je u međuvremenu bivša državna tajnica uhićena, stoji u priopćenju.

Leave a Comment

Your email address will not be published.