URSULA VON DER LEYEN Predsjednica Europske komisije o vojnoj prijetnji Rusije Ukrajini: „Mi smo uz Ukrajinu“ - Kanal 5

URSULA VON DER LEYEN Predsjednica Europske komisije o vojnoj prijetnji Rusije Ukrajini: „Mi smo uz Ukrajinu“

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen jutros je sudjelovala na plenarnoj raspravi Europskog parlamenta u Strasbourgu o odnosima EU-a i Rusije, europskoj sigurnosti i vojnoj prijetnji Rusije Ukrajini.

Budući da se EU suočava s najvećim porastom broja postrojbi na europskom tlu od hladnog rata, predsjednica je izjavila:

To je posljedica politike ruskog vodstva. Ukrajina je ostvarila velik napredak. Poduzela je važne korake u borbi protiv korupcije, obnovila infrastrukturu i otvorila nova radna mjesta za talentirane mlade osobe. Unija ih je pratila s najvećim paketom potpore u našoj povijesti. Ukrajina je danas snažnija, slobodnija i suverenija zemlja no 2014. Donosi odluke o vlastitoj budućnosti. Međutim, Kremlj se ne slaže s tim i stoga prijeti ratom. Čvrsto stojimo uz Ukrajinu. Posrijedi je pravo svake zemlje da odlučuje o vlastitoj budućnosti. Naša je poruka Rusiji vrlo jasna: nemojte odabrati rat. 

Iako se diplomatski napori nastavljaju i EU se nada da Kremlj neće odgovoriti nasiljem, predsjednica von der Leyen jasno je dala do znanja da će odgovor Europe ako se situacija pogorša biti snažan, ujedinjen, brz i čvrst. Također je predstavila napore u pogledu pripravnosti u slučaju da rusko vodstvo odluči djelomično ili potpuno ometati opskrbu EU-a plinom. Predsjednica je podsjetila da ta kriza dokazuje da EU treba u velikoj mjeri ulagati u obnovljive izvore energije i diversificirati naše izvore energije, čime će se okončati naša ovisnost o ruskom plinu. 

Obraćajući se zastupnicima u vijećnici rekla je: 

Ovo je kriza koju je izazvala Moskva. Nismo izabrali sukob, ali spremni smo za njega. Moguća je i drugačija budućnost. Budućnost u kojoj Rusija i Europa surađuju u zajedničkim interesima. Budućnost u kojoj slobodne zemlje surađuju u miru.

Leave a Comment

Your email address will not be published.