URSULA VON DER LEYEN Predsjednica Europske komisije govorila na Svjetskom gospodarskom forumu o potpori Ukrajini i sigurnosti opskrbe hranom i energijom - Kanal 5

URSULA VON DER LEYEN Predsjednica Europske komisije govorila na Svjetskom gospodarskom forumu o potpori Ukrajini i sigurnosti opskrbe hranom i energijom

Predsjednica von der Leyen jutros je održala govor u Davosu na Svjetskom gospodarskom forumu. Ovogodišnjim sastankom dominira ruski rat protiv Ukrajine.

Predsjednica Ursula von der Leyen pojasnila je da rat nije samo pitanje opstanka Ukrajine i europske sigurnosti. Ratom se dovodi u pitanje cijeli naš međunarodni poredak. Predsjednica je opisala kako EU podupire Ukrajinu nametanjem dosad nezabilježenih sankcija Rusiji, predlažući makrofinancijsku pomoć Ukrajini u vrijednosti od 10 milijardi eura, a sada i platformu za obnovu koju će zajednički voditi Europska komisija i Ukrajina. Platforma poziva na doprinose međunarodnih financijskih institucija i zemalja kojima je stalo do budućnosti Ukrajine. 

Vrijeme je da se okončaju nezdrave ovisnosti. Vrijeme je za stvaranje novih veza. Vrijeme je da se stari lanci zamijene novim odnosima. Suradnjom savladajmo golem izazov pred nama. U duhu Davosa, zaključila je von der Leyen. 

Predsjednica von der Leyen navela je i posljedice u pogledu opskrbe energijom na Europu, kao i hitnu potrebu za odbacivanjem ruskih fosilnih goriva i ubrzavanjem energetske tranzicije. Europski zeleni plan i REPowerEU načini su za ostvarenje tog cilja.

Nadalje, suradnjom s partnerima kao što su SAD i Kanada, EU će stvoriti pouzdanije i održivije lance za opskrbu energijom i nabavu sirovina. Naposljetku, predsjednica se također osvrnula na prijetnju koju rat predstavlja za sigurnost opskrbe hranom diljem svijeta. Rusija upotrebljava hranu kao oružje, kao što je učinila s energijom, zapljenom ukrajinskih žitarica i blokiranjem ključnih luka. EU radi na tome da se okrene globalnim tržištima, otvarajući putove solidarnosti koji povezuju ukrajinske granice s europskim lukama.

EU također podupire Afriku da postane manje ovisna o uvozu hrane. Predsjednica von der Leyen najavila je da surađuje s egipatskim predsjednikom El-Sisijem na rješavanju posljedica rata na sigurnost opskrbe hranom i rješenja za hranu u Europi i regiji. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.