Ursula von der Leyen i Angela Merkel pozivaju na ubrzani dogovor o financijskom planu za oporavak te višegodišnjem europskom proračunu - Kanal 5

Ursula von der Leyen i Angela Merkel pozivaju na ubrzani dogovor o financijskom planu za oporavak te višegodišnjem europskom proračunu

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvale su na što skoriji dogovor o planu za oporavak i Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

“Svaki dan je važan. Da bismo uspjeli u tom pothvatu potrebno je da svaka zemlja članica gleda dalje od svojih nacionalnih interesa”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare, a nakon virtualnog sastanka Europske komisije i njemačke vlade, koji se tradicionalno organizira na početku svakog rotirajućeg predsjedništva.

Kancelarka Merkel je na istoj konferenciji za novinare iz Berlina poručila “da bilo dobro imati dogovor u srpnju”.

“Bude li nam trebalo više vremena, to neće biti dobro, ali ipak morat ćemo nastaviti raditi”, rekla je Merkel.

Ursula von der Leyen pozvala je čelnike ključnih institucija EU-a na sastanak sljedeći tjedan kako bi se što prije postigao dogovor o planu za oporavak i Višegodišnjem financijskom okviru.

Ona je za sljedeću srijedu pozvala na sastanak predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija i njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja predsjedava Vijećem EU-a. Na tom bi se sastanku razmotrio dosadašnji napredak u pregovorima o prijedlogu što ga je Komisija objavila potkraj svibnja te pripremili intenzivni politički pregovori kako bi se dogovor postigao što prije.

Podsjećamo, Europska komisija je 27. svibnja predložila plan za oporavak vrijedan 750 milijardi eura kako bi se potaknulo europsko gospodarstvo, teško pogođeno pandemijom koronavirusa te prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Čelnici zemalja članica okupiti će se 17. i 18. srpnja, na prvom fizičkom sastanku na vrhu od veljače, kako bi pokušali postići dogovor o tim prijedlozima.

Foto: Facebook

Leave a Comment

Your email address will not be published.