Ursua von der Layen: Europska unija nove generacije - Kanal 5

Ursua von der Layen: Europska unija nove generacije

Europska komisija predložila je u instrument za oporavak gospodarstva od koronakrize vrijedan 750 milijardi eura te Višegodišnji financijski okvir (VFO) od 1100 milijardi eura.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen govorila je na posebnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu te održala konferenciju za medije.

“Ono što je krenulo s malim, nevidljivim virusom, završilo je s ekonomskom krizom koja je pogodila sve. Naš jedinstveni model koji smo počeli graditi prije 70 godina, nikada nije bio na većoj kušnji. Jedinstveno tržište mora se oporaviti. Tu su ljudska prava koja se moraju vratiti na prijašnju razinu. Ništa od toga se ne može popraviti pojedinačno, već zajednički.”, istaknula je u obraćanju predsjednica Europske komisije. 

Financijski instrument sadrži 500 milijardi dolara bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi članicama.

“Europska komisija danas predlaže novi instrument za oporavak, pod imenom Europska unija nove generacije, u okviru revidiranog dugoročnog proračuna. Ukupno će ovaj europski plan za oporavak osigurati 1850 milijardi eura za pokretanje našeg gospodarstva i napretka Europe.” stoji u objavi Europske komisije.

Leave a Comment

Your email address will not be published.