Umro je novinar i urednik Krešimir Fijačko - Kanal 5

Umro je novinar i urednik Krešimir Fijačko

Preminuo je doajen hrvatskog novinarstva, novinar i urednik Krešimir Fijačko u 80. godini.

Krešimir Fijačko rođen je Zagrebu 1943. Novinarstvo i povijest umjetnosti studirao je na Filozofskom fakultetu u Beču, a u Zagrebu filozofiju i sociologiju. Fijačko je bio jedan od najobrazovanijih hrvatskih novinara.

Novinarstvom se bavi od rane mladosti, a od početka sedamdesetih je u stalnom radnom odnosu u Vjesniku, u kojem je proveo gotovo cijelu novinarsku karijeru te je u dva navrata bio i glavni urednik tih nekada najprestižnijih hrvatskih novina. 

Nakon što je nekoliko godina radio honorarno, od 1970. radio je stalno u Vjesniku, gdje je bio komentator. Urednik Nedjeljnog vjesnika bio je od 1988. do 1990. Tada dolazi na dužnost zamjenika glavnog urednika koju je obnašao do 1992.

Glavni urednik Vjesnika bio je u dva navrata od 1993. do 1994. i od 2001. do 2004.

Kao vrstan vanjskopolitički novinar, bio je stalni dopisnik Vjesnika iz Bonna od 1979. do 1983. i iz New Yorka od 1995. do 2000.

Iz Hrvatskog novinarskog društva podsjetili su i na Fijačkov intervju koji je dao časopisu Vijenac za svog posljednjeg mandata na čelu Vjesnika. U Vijencu je iznio svoje viđenje novinarstva u tom trenutku te o samom Vjesniku kazavši kako je činjenica da je na vlasti nešto što je desno, onda će i novine biti desno i obratno, vrlo loša za novine, ali i za vlast koja kontrolira takve novine.

“Tako dugo dok je Vjesnik bio pod kontrolom politike ili vlasti, manje je bilo riječi o žurnalizmu, a više o politikantstvu. To je bio problem Vjesnika, zbog čega mu je velika masa čitatelja okrenula leđa. Ovo što mi sada radimo jest pokušaj da vratimo čitatelje, ali put do toga nije lak, ni jednostavan ni brz, što god mi željeli i što god netko mislio”, rekao je tada Fijačko.

Novine, kako je rekao, možete lako upropastiti, ali ponovo ih dići na zavidnu razinu teško je. I to su stvari s kojima se mi u Vjesniku moramo boriti i borimo se da bismo preživjeli i zauzeli mjesto u tiražnom smislu koje nam pripada, rekao je tada Fijačko.

Leave a Comment

Your email address will not be published.