Umro je legendarni kazališni, filmski i televizijski glumac Pero Kvrgić - Kanal 5

Umro je legendarni kazališni, filmski i televizijski glumac Pero Kvrgić

U 94. godini života u Zagrebu je preminuo proslavljeni hrvatski glumac Pero Kvrgić.

Pero Kvrgić rođen je 4. ožujka 1927. godine u tadašnjim Srpskim Moravicama, u Gorskom kotaru, 4. ožujka 1927. godine.

Godine 1944., kao sedamnaestogodišnji mladić, pridružio se partizanskim kazališnim skupinama “Ivan Goran Kovačić” i “August Cesarec” o čemu je često i rado pričao, ne zaboravljajući niti u olovnim vremenima spomenuti svoju sklonost antifašističkoj ideji.

Od 1950. do 1954. član je ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, nakon čega odlazi u novoustrojeno Zagrebačko dramsko kazalište, danas “Gavellu”, da bi se potom vratio u HNK gdje je dočekao mirovinu. U natuknici na „Gavellinim“ internetskim stranicama stoji da je, prema nekim podacima, u kazalištu tijekom karijere odigrao blizu 200 uloga. “Stilske vježbe” Raymonda Queneaua vjerojatno su među svjetskim rekorderima po dugovječnosti, s obzirom da se u istom sastavu (Lela Margitić i Perko Kvrgić) igraju od 1968. godine.

Uz to je glumio u više od 50 filmova.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su ističemo nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo. Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao ga je Redom kneza Branimira za izniman i dugogodišnji doprinos kulturi Republike Hrvatske.

Leave a Comment

Your email address will not be published.