Umro je Duško Kečkemet - Kanal 5

Umro je Duško Kečkemet

U 97. godini života u Splitu je preminuo Duško Kečkemet, povjesničar i povjesničar umjetnosti, te jedan od najproduktuvnijih hrvatskih humanističkih znanstvenika.

Kečkemet je najširoj javnosti poznat po svom bavljenju Ivanom Meštrovićem jer je dugo godina bio ravnatelj Fondacije Meštrovića i ovjavio više tomova knjiga o najpoznatijem hrvatskom kiparu. Duško Kečkemet bio je aktivni publicist i polemičar koji je ustrajno borio za zaštitu javnog prostora prostora i spomenika. Od 1945. do 1949. radio je kao kustos u današnjoj Gliptoteci HAZU u Zagrebu. Bio je kustos i ravnatelj Muzeja grada Splita od 1950. do 1979. godine. te vrlo aktivno sudjelovao u prikupljanju muzejske građe i uređenju stalnog postava, a posebno je značajna njegova uloga da prostori Papalićeve palače u cijelosti pripadnu muzeju Grada Splita. Priredio je desetke kulturno-povijesnih izložbi, objavio je brojne grafičke mape, a bavio se i književnim radom.

Povjesničar i povjesničar umjetnosti Duško Kečkemet fotografirao je i dokumentirao stari Split. Jedan je od ključnih koautora muzeoloških postava Pomorskog muzeja u Splitu, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, Muzej grada Trogira.

O životu i umjetnosti kipara Ivana Meštrovića objavio je 50-ak znanstvenih radova, a njegova bibliografija obuhvaća oko 50 knjiga, 150 znanstvenih radova i 1000 popularnoznanstvenih radova, enciklopedijskih napisa, likovnih kataloga i prikaza izložaba.

Duško Kečkemet je nagrađen Godišnjom nagradom Grada Zagreba, Godišnjom nagradom Grada Splita, Nagradom za životno djelo Grada Splita i Nagradom Francuskog ministarstva kulture.

Leave a Comment

Your email address will not be published.