Ulaganja u prometnu infrastrukturu su 3,5 milijarde eura, a najviše u željeznicu - Kanal 5

Ulaganja u prometnu infrastrukturu su 3,5 milijarde eura, a najviše u željeznicu

U kolovozu je inflacija porasla, ali su predviđanja da će padati u narednim mjesecima. Cijelo vrijeme ukazujemo da postoje akteri u društvu koji se nisu ponašali korektno i podizali cijene te iskoristili turističku sezonu da bi povećali svoju dobit, rekao je u emisiji A sada Vlada, urednice i voditeljice Sandre Leskovar, ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković.

“Mjere Vlade, što se tiče električne energije, su na snazi do kraja rujna, ali mi raspravljamo o tome što učiniti da te mjere i dalje budu izbalansirane kako bi doprinijeli tome da inflacija ne raste.”, istaknuo je ministar Butković.

Dodaje kako će Vlada 14. rujna predstaviti novi paket mjera koji bi i dalje trebao štititi građane, poduzetnike i javni sektor. “S onima koji su neopravdano dizali cijene vodit će se čvršći razgovori. Poslat ćemo određene poruke.”, rekao je ministar Butković.

Odluka o porezu na ekstra profit još nije donesena.

Hrvatska će biti uključena u 2 velika prometna koridora, a to su Baltičko more – Jadransko more i koridor zapadni Balkan – istočni Mediteran, uz postojeća 2 koridora na kojima je već Hrvatska, a to je mediteranski i koridor Rajna-Dunav.

Osim što idemo na ova 2 koridora, idemo na izmjenu TNT mreže pa će se i neki željeznički koridori tu uključiti. Jedan je od Koprivnice do Osijeka, istarska pruga. Uključit ćemo i sve naše luke, do sada ih je bilo 7, a sada će ih biti 15 na sveobuhvatnoj TNT mreži.”, istaknuo je.

“EK to podržava i bitno je da to bude prihvaćeno u Vijeću Europe.”, rekao je.

Dodaje kako su Hrvatskoj ulaganja u prometnu infrastrukturu 3,5 milijardi eura, uglavnom u željeznicu.

“Pelješki most i pristupne ceste bili su kruna svih projekata, ali tu je jako puno luka, željezničkih projekata, projekata u gradskom prometu. Ulaganja će biti sve veća stoga što je promet bitan i koristimo maksimalno europska sredstva.”, istaknuo je.

Rekao je kako se ide u modernizaciju vlakova te da su potpisani ugovori s Končarom za 22 nova vlaka koji će biti isporučeni u cijelosti početkom sljedeće godine.

Butković se osvrnuo i na novi način naplate na autocestama.

“To će biti elektronička vinjeta. Jedan je način da će kamera očitati registraciju. Račun će se obnavljati putem aplikacije, ali ostat će i modernizirani, bolji ENC. Znači, postojat će mogućnost da se na 2 načina plati autocesta.”, rekao je.

Leave a Comment

Your email address will not be published.