Ukrajina slavi Dan neovisnosti, provokativnom porukom čestitao im i Putinov saveznik Lukašenko - Kanal 5

Ukrajina slavi Dan neovisnosti, provokativnom porukom čestitao im i Putinov saveznik Lukašenko

Ukrajina slavi Dan neovisnosti. Točno je šest mjeseci od početka ruske invazije 24. veljače. Invazija je do sada odnijela desetke tisuća ljudskih života, milijuni su raseljeni, a velike gospodarske teškoće proširile su se svijetom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da Ankara podupire teritorijalni integritet Ukrajine i odbacio rusku aneksiju Krima 2014., objavila je državna agencija Anadolija a prenosi u srijedu CNN.

Erdogan je u video poruci drugom samitu Krimske platforme koji je održan u utorak u Kijevu uživo i online, poručio da se Krim mora vratiti Ukrajini.

Turska ne priznaje aneksiju Krima i otvoreno od početka govori da je taj korak nelegitiman i nezakonit. To je načelno stajalište koje nema samo pravne nego i moralne temelje. Povratak Krima Ukrajini, čiji je on neodvojiv dio, u biti je zahtjev po međunarodnom pravu, naglasio je.

On je istaknuo da će Ankara nastaviti podupirati Krimsku platformu, forum koji je ustanovljen kako bi se riješilo pitanje Krima mirnim načinom. Turski je predsjednik naglasio da je zaštita ukrajinskog teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političkog jedinstva ključna, ne samo za regionalnu nego i za globalnu sigurnost i stabilnost.

Lukašenkova provokacija Ukrajini – čestitao im Dan neovisnosti

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, glavni saveznik Rusije koja vodi rat u Ukrajini već šest mjeseci, uputio je u srijedu čestitku ukrajinskom narodu povodom Dana neovisnosti, objavila je njegova press služba.

“Uvjeren sam da sadašnje razlike ne mogu uništiti višestoljetne temelje iskrenih dobrosusjedskih odnosa između naroda dviju zemalja.”, rekao je u svojoj poruci Lukašenko. Bjelorusija će se nastaviti zalagati za “jačanje prijateljskih kontakata utemeljenih na obostranom poštivanju na svim razinama. Bjeloruski predsjednik želi Ukrajincima mirno nebo, toleranciju, hrabrost i snagu kako bi obnovili dobar život.”, zaključuje se u poruci.

Lukašenko, glavni saveznik Moskve, koji je na vlasti u Bjelorusiji od 1994., otvorio je svoj teritorij ruskoj vojsci kako bi mogla i s njega krenuti u invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

Leave a Comment

Your email address will not be published.